До кінця року освітянам і медикам області знову не стане грошей на зарплати

26 жовтня 2017 року керівництво Івано-Франківської ОДА зустрілося з членами президії Ради профспілок області.

На початку зустрічі перша заступниця голови облдержадміністрації Марія Савка відзначила, що в до них надійшов лист, де був викладений перелік питань, який на сьогодні цікавить профспілки. В ОДА зібрали нараду, ознайомили відповідальних осіб із тими питаннями, які будуть звучати, і на сьогоднішній зустрічі присутні керівники усіх структур облдержадміністрації.

«В чому є проблема – на сьогодні соціальний діалог не працює. Реформи потрібно проводити на користь держави, і в тому числі працюючої людини, але до думки профспілок не прислухаються. Зокрема, ми пропонували, щоб коефіцієнт стажу враховувався, але, на жаль, це не враховано. Ще багато інших пропозицій не врахували.

Медична реформа, яка викликала дуже великий супротив суспільства, прийнята, але на сьогодні випливає маса різних проблем. 15 років робота йшла над проектом трудового кодексу, тисячі були різних поправок, але все погодили без врахування думки профспілок», – відзначив голова Ради профспілок області Ігор Басюк.

Посадовець відзначив, що на президії Федерації профспілок України прийняли рішення провести Всеукраїнську акцію протесту з цього приводу. Проте до 8 листопада Прем’єр-Міністр України Володимир Гройсман повинен зустрітися з представниками профспілок, і, можливо, вдасться відтермінувати акцію протесту.

«Але на рівні області діалог менш-більше налагоджений, тому ми не будемо протестувати в Івано-Франківську», – сказав Басюк.

Після перейшли до розгляду питань. Голова обласної організації Профспілки освіти і науки України Мирослав Габорак відзначив, що є декілька проблем. Перша – на зарплати працівникам освіти, які фінансуються із місцевих бюджетів, уже не вистачає 137,5 мільйонів гривень.

«У ряді районів складається складна ситуація. Обслуговуючий персонал, працівники позашкільної освіти мають заборгованість із зарплати. Зокрема, у Косівському районі отримали зарплати тільки за першу половину вересня. Навіть немає бюджетних призначень у цьому районі. Це упущення при формуванні бюджету на цей рік», – сказав Габорак.

Також на зарплати працівникам профтехосвіти не вистачає більше 10 мільйонів гривень. Тобто зарплати у листопаді та грудні не буде чим платити.

Проблемою є те, що наступного року передбачається підвищення зарплати на 25%, але у ряді районів зарплати вийдуть менші, ніж у цьому році. Окрім цього, Уряд хоче передати фінансування закладів 1-2 рівня акредитації на місцеві бюджети, але фінансових ресурсів нема. Потрібно буде більше 200 мільйонів гривень.

Директорка департаменту фінансів ОДА Ірина Мацькевич відзначила, що проблеми справді є. Зокрема, це пов’язано з тим, що кошти із держбюджету надходять згідно з формульним розрахунком, який не підходить для нашої області. Зарплата залежить від середньої наповнюваності класів, яка на Франківщині дуже низька. Щодо виплати зарплат, які фінансуються з обласного бюджету, то на завтрашній сесії повинні переглянути бюджет.

Загроза неоплати праці працівників закладів освіти 1-2 рівня акредитації, буде виникати на наступний рік.

«Оплата праці закладів освіти повинна бути закладена в бюджеті. Я не знаю, яким чином будуть місцеві бюджети витримувати це. Доведеться або спрямовувати всі кошти на зарплати, або оптимізувати бюджет», – зазначила Ірина Магрицька щодо районних бюджетів.

Заборгованість по оплаті праці медичних працівників також буде і до кінця року складе близько 117 мільйонів гривень.

«Ми не справимося без державної субвенції, і я роблю все, щоб вона була надана», – зазначив голова ОДА Олег Гончарук.

За інформацією агенції новин «galka.if.ua» 

Схожі публікації


Догори