Звітує Білоцерківська міська організація Профспілки

8 листопада 2017 року в БСПМШ І-ІІІ ступенів № 16 відбулося засідання ради Білоцерківської міської організації Профспілки з наступним порядком денним:

  •  звіт про роботу Білоцерківської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України за 2017 рік.

  •  виконання Угоди між управлінням освіти і науки Білоцерківської міської ради та міською організацією Профспілки працівників освіти і науки України.

  •  галузеві вимоги Профспілки до акції протесту 14 листопада 2017 року.

  •  атестація педагогічних працівників.

  •  Всеукраїнський громадський огляд-конкурс стану умов і охорони праці в навчальних закладах (лист Департаменту освіти і науки КОДА.

  •  привітання грамотами ЦК Профспілки працівників освіти і науки України голів профспілкових комітетів первинних профспілкових організацій за багаторічну працю на посаді голови.

У засіданні ради взяли участь директор науково-методичного центру управління освіти і науки Владислав Висторонський, директор СПМШ № 16 Анатолій Бабенко.

Традиційно за звітний період робота міської організації Профспілки та управління освіти була спрямована на виконання Угоди між управлінням освіти та міською організацією профспілки. Було покінчено з ганебним явищем, як затримка заробітної плати. У розмірі посадового окладу виплачена до Дня працівників освіти винагорода за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов’язків педагогічним працівникам; планується виплатити в аванс за листопад 50% матеріальної допомоги непедагогічним працівникам; збережено та виплачено 20-відсоткову надбавку за престижність праці, збережено всі доплати (за класне керівництво, перевірку зошитів, позакласну роботу, завідування кабінетами та майстернями, за педагогічний стаж).

На сьогодні йде робота щодо фінансування галузі на 2018 рік. Голова міської Профспілки Валентин Чепурченко підкреслив, що листи які були направлені народним депутатам не мали ефективної дії. Більш конструктивним був діалог з управлінням освіти і науки Білоцерківської міської ради.

Безумовно, головними завданнями в роботі міської ради є дії щодо захисту трудових, соціально-економічних, професійних прав та інтересів працівників галузі. Пропозиції щодо соціально спрямованих законопроектів, змін і доповнень до чинних законів було надіслано на адресу Кабінету Міністрів України, народних депутатів України, профільного комітету Верховної Ради України, Федерації Профспілок України, Центрального Комітету Профспілки працівників освіти і науки України. Процедурний порядок вирішення трудових спорів було підкріплено масовими акціями, в яких брали активну участь білоцерківські освітяни.

За звітний період освітяни Білої Церкви брали участь у Всеукраїнській акції протесту та мітингах, учасниками яких були понад десять тисяч педагогічних працівників; у двох загальнонаціональних пікетуваннях Кабінету Міністрів і Верховної Ради України.

Наші спільні дії, активність і участь в акціях протесту первинних організацій стали одним з істотних чинників у посиленні впливу профспілки на формування освітнього бюджету 2017 року.

Згідно з наказом Міністерства освіти і науки України від 20.01.2017 № 81, пунктом 2 наказу керівників навчальних закладів і установ освіти зобов’язано забезпечити встановлення з 1 січня 2017 року в штатних розписах нових розмірів посадових окладів та ставок заробітної плати, визначених виходячи з розміру посадового окладу працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, встановленого у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який на 1 січня 2017 року затверджено на рівні 1600 гривень.

Крім того, в звітному періоді міська рада профспілки неодноразово вносила у Кабмін, галузеве міністерство, ЦК Профспілки пропозиції щодо змін чинних постанов, інструкцій, багатьох підзаконних актів на користь працівників освіти.

За наполяганням профспілки педагогам до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років включено період роботи в навчальних закладах за межами України, час перебування на військовій службі. Збережено виплату надбавки за вислугу років і винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов'язків.

Згідно Плану роботи міської організації Профспілки до Тижня з охорони праці в БСПМШ І-ІІІ ступенів № 16 було проведено засідання «круглого столу» з Порядком денним: «Удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці».

Проблеми охорони праці успішно вирішуються там, де налагоджено партнерство керівництва закладу з профспілковими органами, а взаємовідносини обох сторін регулюються колективними договорами.

З метою забезпечення громадського контролю за створенням безпечних умов праці і навчання, виконанням заходів, передбачених міською програмою поліпшення безпеки, гігієни праці і виробничого середовища  вивчалась робота профспілкових організацій закладів освіти з розглядом результатів на колегії та Київською обласною організацією Профспілки працівників освіти і науки України. 

Варто відзначити систему роботи з охорони праці адміністрацій БСШ І-ІІІ ст. № 13 – ДНЗ, БСПМШ І-ІІІ ст. № 16, БЗШ І-ІІІ ст. № 20 та ДНЗ № 16, де налагоджена чітка система управління охороною праці, безпекою життєдіяльності учасників навчально-вихов­ного процесу; новому закладу освіти БНВК «Казка» були надані методичні розробки та рекомендації для систематизації управління безпечною організацією навчально-виховного процесу, дотримання вимог та виконання норма­тивних актів  з охорони праці, безпеки життєдіяльності.

У подальшій частині засідання ради Профспілки мова йшла про особливості бюджетного процесу 2018 року, Всеукраїнську акцію профспілок 14 листопада 2017 року та Галузеві вимоги, з якими ознайомила присутніх голова профспілкового комітету БЗШ І-ІІІ ступенів № 6, член президії міської ради Оксана Повстянко.

Наступним в порядку денному став виступ директора НМЦ Владислава Висторонського, який прокоментував новий Закон України «Про освіту» в частині атестації педагогічних кадрів, надав роз’яснення та відповів на численні запитання про атестацію та тарифікацію.

За підсумками звіту про роботу міської організації Профспілки працівників освіти і науки була прийнята Постанова ради, яку зачитала голова профспілкового комітету БЗШ І-ІІІ ступенів № 15, член президії – Алла Павленко.

На наступний звітний період перед міською організацією Профспілки стоять такі питання:

  1. Реалізація  статті 57 Закону України  „Про освіту” у повному обсязі.

  2. Удосконалення дії колективних договорів та угод.

  3. Дотримання в усіх установах і закладах освіти норм трудового законодавства.

  4. Недопущення зменшення розміру освітньої субвенції, оскільки для нормального фінансування 2018 року освітянам бракує 17 млн. 552 тисячі гривень.

  5. Вилучення з Прикінцевих та перехідних положень законів, Бюджетного кодексу та законопроектів норм, якими обмежуються норми інших законів.

«Звичайно, ми знаємо, що в нас ще є багато роботи і є чого прагнути. Успіх можливий лише в  згуртованій спільній боротьбі», – підсумував роботу голова Білоцерківської міської організації Профспілки Валентин Чепурченко.

Білоцерківська міська організація Профспілки

Схожі публікації


Догори