Підбито підсумки обласного огляду-конкурсу на кращу первинку у 2017 році

На виконання постанови президії ФПУ від 20.12.2016 №П-6-7 «Про оголошення 2017 року Роком первинної профспілкової організації» президія комітету обласної організації Профспілки працівників освіти і науки прийняла постанову від 16.02.2017 П-11-3 «Про продовження оголошеного  у 2016 році огляду-конкурсу первинних профспілкових організацій». Згаданою вище постановою було затверджено Положення про обласний огляд-конкурс на кращу первинну профспілкову організацію.

У 2017 році огляд-конкурс первинних профспілкових організацій проходив під гаслом «Активна первинка – сильна профспілка». Метою конкурсу було подальше удосконалення внутріспілкової роботи зі зміцнення єдності та консолідації профспілкового руху, підвищення ролі первинних профспілкових організацій, розвитку творчої діяльності та ініціативи профспілкових комітетів щодо використання у повній мірі визначених Законами України своїх прав і повноважень, зміцнення статутної дисципліни, ведення соціального діалогу з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, керівниками закладів та установ освіти зі створення сприятливих умов для забезпечення трудових, соціально-економічних прав та інтересів працівників галузі.

Відповідно до затвердженого Положення висунення профорганізацій для участі в обласному огляді-конкурсі могли здійснювати територіальні об'єднання або самі профорганізації. Районні, міські організації мали можливість оголошувати регіональні конкурси, за результатами оцінювання яких визначати кращу первинну профспілкову організацію – переможця І етапу огляду-конкурсу та надавати відповідні документи до оргкомітету обласного етапу конкурсу.

Для оцінки роботи первинних профорганізацій рішенням президії був затверджений склад оргкомітету, який одночасно здійснював і функції журі конкурсу.

Для участі в обласному етапі огляду-конкурсу подали відповідні матеріали Ужгородська, Мукачівська міські та Іршавська, Перечинська, Міжгірська, Рахівська районні організації Профспілки.

Оргкомітет здійснив моніторинг діяльності первинних профспілкових організацій та оцінив рівень їх роботи на основі показників, які були визначені Положенням.

Переможці огляду-конкурсу визначалися у наступних категоріях:

  • первинні профорганізації дошкільних навчально-виховних закладів;

  • первинні профорганізації загальноосвітніх та позашкільних закладів;

  • первинні профорганізації вищих навчальних закладів.

Для участі в обласному етапі конкурсу подали заявки та відповідні матеріали 7 первинних профспілкових організацій:

  • Довжанського ДНЗ №1 Іршавського району;

  • Мукачівського ДНЗ №5;

  • Берегівської гімназії;

  • Рахівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1;

  • Тур'я-Реметівської ЗОШ І-ІІІ ст. Перечинського району,

  • Міжгірської СЗОШ  І-ІІІ ст. ім. А.Волошина;

  • Репинського НВК І-ІІІ ст. Міжгірського району.

На жаль, у третій категорії учасників не було, у першій категорії взяли участь три, а в  другій чотири  первинні профспілкові організації.

Положення про огляд-конкурс передбачало, що районні, міські організації можуть оголошувати регіональні конкурси, за результатами оцінювання яких визначається краща первинна профспілкова організація – переможець І етапу огляду-конкурсу, та подаються відповідні документи до оргкомітету обласного конкурсу. Відповідно до наданих матеріалів регіональні огляди-конкурси первинних профорганізацій проведені тільки у містах Мукачеві та Берегові, Рахівському, Іршавському, Перечинському та Міжгірському районах.

Журі конкурсу відмітило високу якість поданих на конкурс матеріалів Мукачівською міською організацією Профспілки (Михайлова Х.С.), яка представила окремо матеріали про проведення міського конкурсу на кращу первинну профорганізацію (постанови президії про проведення міського конкурсу та про його підсумки, Положення про конкурс, протокол засідання оргкомітету з підсумків конкурсу тощо), заявила про участь в обласному етапі його переможця – первинну профорганізацію Мукачівського ДНЗ №5 (голова профкому Лендєл Оксана Іванівна). Подані первинною профорганізацією матеріали відображають багатогранну діяльність профспілкового комітету (інформація про роботу, план роботи профкому на 2017 рік, матеріали з проведення тематичних профспілкових зборів та  профспілкових уроків тощо).  Слід відмітити естетичне оформлення поданих у паперовому та електронному варіантах матеріалів.

Заслуговує на увагу естетичне оформлення досвіду роботи первинних профорганізацій Міжгірської СЗОШ І-ІІІ ст. імені А.Волошина та Репинського НВК І-ІІІ ст. Міжгірського району. Цікавими також виявилися презентації профспілкових організацій Тур'я-Реметівської ЗОШ І-ІІІ ст. Перечинського району та Довжанського ДНЗ №1 Іршавського району.

Відрадно, що усі первинки в рамках проголошеного 2017 року Роком первинної профспілкової організації провели профспілкові уроки, про що свідчать надані ними матеріали.

При підбитті підсумків огляду-конкурсу оргкомітет враховував результати оцінювання діяльності первинної профспілкової організації виборним органом міської, районної профорганізації відповідно до загальних критеріїв, визначених Положенням, якість наданих первинними профорганізаціями документів, інших матеріалів. Кожний член оргкомітету оцінював різні напрямки роботи профорганізації і виставляв бали згідно з критеріями оцінювання діяльності первинної профспілкової організації, які були визначені Положенням про огляд-конкурс.

Згідно з підсумковою таблицею оцінювання діяльності первинних профспілкових організацій – учасників обласного етапу огляду-конкурсу, оргкомітет пропонує визнати переможцями наступні первинні профспілкові організації:

серед дошкільних навчально-виховних закладів:

  • І місце – ППО дошкільного навчального закладу №5 м.Мукачево (голова профкому Лендєл Оксана Іванівна),

  • ІІ місце – ППО Довжанського дошкільного навчального закладу Іршавського району (голова профкому Маланка Марина Іванівна),

  • ІІІ місце – ППО Репинського НВК І-ІІІ ст. Міжгірського району (голова профкому  Шебак Магдалина Федорівна);

серед загальноосвітніх та позашкільних закладів:

  • І місце – ППО Міжгірської СЗОШ І-ІІІ ст. імені А.Волошина (голова профкому Бундзяк Тетяна Петрівна),

  • ІІ місце – ППО Тур'я-Реметівської ЗОШ І-ІІІ ст. Перечинського району (голова профкому Воронич Людмила Михайлівна),

  • ІІІ місце – ППО Рахівської ЗОШ І-ІІІ ст.№1 (голова профкому Альперіна Наталія Дмитрівна) та Берегівської гімназії (голова профкому  Цібеленко Леся Іванівна).

На жаль, більшість голів територіальних профорганізацій не  провели регіональні огляди-конкурси, не забезпечили участь первинних профорганізацій в обласному етапі огляду-конкурсу, тим самим не використали можливості конкурсу  для удосконалення внутріспілкової роботи первинних профорганізацій, зміцнення єдності та консолідації профспілкового руху, розвитку творчої діяльності та ініціативи профспілкових комітетів і їх лідерів. Також в обласному етапі огляду-конкурсу у номінації «вищі навчальні заклади» не заявила про участь жодна профспілкова організація вишу.

Кінцеве рішення щодо підсумків обласного етапу огляду-конкурсу буде прийнято на пленумі комітету обласної організації Профспілки працівників освіти і науки 19 грудня 2017 року.

Прес-служба Закарпатської обласної організації Профспілки

Схожі публікації


Догори