Освітяни і медики в Івано-Франківську вийшли на акцію протесту

27 березня 2018 року в Івано-Франківську відбувається загальноміська акція протесту працівників медицини та освіти. На площі перед адмінбудинком зібралися декілька сотень працівників освіти і медицини з плакатами в руках та шкільними дзвіночками.

Як зауважила голова Івано-Франківської обласної профспілки працівників охорони здоров'я Наталія Берчак, медики вже давно готувалися до акції протесту, а коли почули про підтримку міського голови, це стало поштовхом.

«В місті дофінансовують медицину, а в районів коштів немає. В області не вистачає 220 мільйонів, а по місту 80 мільйонів. Також у нас є багато інших проблем. Зокрема фінансування задекларованих реформ, рівень зарплати, адже вона у нас практично найнижча по всіх галузях. Ми знаходимося в колективному трудовому спорі з урядом України, де ставимо ці всі питання. Якщо до нас не прислухаються, то будемо готуватися до всеукраїнського страйку. Сподіваємося, що до цього не дійде», – каже голова профспілки.

За словами голови Івано-Франківської міської організації профспілки працівників освіти Андрія Дем'янчука, освітяни виділили сім основних проблем, які їх найбільше хвилюють.

«Перше і основне питання з приводу недофінансування системи освіти міста, оскільки нам недофінансували понад 47 мільйонів. Ще один пункт – це недолугий формульний розрахунок, який спричинив несправедливий підхід до всіх працівників освіти. Крім фінансів є проблема по тренерах спортшкіл, яких не вважають педагогами. Зрештою нас дуже хвилює несправедливий підхід до педагогічних працівників. Уряд поділив нас на «чорних» і «білих». Вчителям підвищуємо, а працівників дошкілля, профтехосвіти, позашкілля – кидаємо на органи місцевого самоврядування, позбавляючи їх підвищення зарплати», – пояснив вимоги освітян Дем'янчук. 

Як зауважив міський голова Руслан Марцінків, ця акція дуже важлива, адже місто не зможе забезпечити лікарів та медиків зарплатою.

«Дякую, що ви сьогодні прийшли. Зараз ми справно виплачуємо зарплату, але вже наприкінці року грошей не стане. Тож ми вирішили підтримати людей і поки депутати не пішли на канікули, вимагати додати грошей до субвенції. Як можна говорити про сучасну українську школу, але не давати на неї гроші. Ще гірша ситуація з дошкільною освітою, виникає таке відчуття, що вона взагалі поза системою освіти. У нас на даний час немає заборгованості, але пригадайте минулий рік коли 56 мільйонів перевиконання бюджету ми спрямували на зарплати, тоді як могли використати ці кошти для розвитку міста», – наголосив мер.

Варто зауважити, що акцію протесту підтримали і депутати міської та обласної ради. Зокрема голова фракції Свобода в обласні й раді Михайло Королик зауважив, що в районах ситуація з виплату зарплат ще гірша, ніж у Франківську.

«Сьогодні в області на заробітну плату медикам і освітянам не вистачає близько півмільярда гривень. Якщо люди не будуть реагувати, то влада буде думати, що все нормально і так має бути. Це приниження працівників освіти і медицини. Це ганьба. Адже влада розказує, що в нас відбуваються реформи в освіті, охороні здоров'я, що буде відповідний рівень життя. Але перш, ніж розказувати, забезпечте сьогодні достойні зарплати. Люди завжди мають право на мирний протест для захисту своїх прав, це світова практика»,  –  каже Королик.

На завершення мітингу, всі присутні проголосували за резолюцію. Тепер люди будуть чекати на реакцію Уряду. Якщо реакції не буде, то медики і освітяни розглядають можливість оголошення загального страйку.


За матеріалами інформаційного порталу Бліц – Інфо 

Схожі публікації


Догори