«Черкащанці» – 65!

Народний самодіяльний ансамбль «Черкащанка» Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького відзначив 65-річний ювілей. Його історія – це історія любові до своєї справи, наполегливості та роботи над собою, історія талановитих особистостей і цілих династій, які пов’язали своє життя з чаруючою магією танцю.

Ансамбль був створений у 1953 році при студентському клубі Черкаського державного педагогічного інституту. Його першим художнім керівником була Олена Діденко, концертмейстером - Михайло Мусієнко. З 1970 року беззмінний художній керівник і балетмейстер  ансамблю - заслужений працівник культури України Валентин Луценко.

Сьогодні «Черкащанка» – знаний колектив на теренах мистецтва як в Україні, так і за її межами. Свій талант його танцівники успішно демонструють на сценах різних країн світу. З останніх досягнень – гран-прі на VIII Міжнародному фестивалі музики, мистецтва та фольклору «Подляска Октава Культур», що відбувся у  польському місті Білостоці у 2015 році та нагорода на фестивалі «Квітка сонця» у Литві у 2017 році.

Щоб привітати «Черкащанку» з ювілеєм 18 травня на урочистості і святковий концерт до Черкаської обласної філармонії завітала університетська громада, представники влади, профспілок, мистецькі колективи та містяни.

Про досягнення та багаторічну історію колективу гостям розповідала фотовиставка «Черкащанка»: танець крізь роки», виставка концертних костюмів ансамблю різних часів, документальний фільм.

Концертні чобітки та балетні черевички, з яких почали концертну програму ведучі, нагадали про тисячі кілометрів сцени, стоптані учасниками колективу, про працю, яка стоїть за майстерністю артистів.

– Кожному, хто дивиться на вас, спадає на думку слово «Україна», — зазначив, вітаючи «Черкащанку», ректор Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького, доктор економічних наук, професор  Олександр Черевко. Ви робите те, що є основою побудови держави, адже поряд із незалежністю, національною ідеєю, материнською мовою стоїть українська культура. І ми цікаві світові своєю ідентичністю. А саме через мистецтво ми несемо свою культуру в світ.

Він подякував колективу, всім причетним до його становлення та вручив Валентинові Луценку Почесну відзнаку ректора. Особливу вдячність за підтримку діяльності танцювального ансамблю Олександр Володимирович висловив профспілковій організації університету, обласному комітету Профспілки працівників освіти і науки України, особисто Ользі Дем’янівні Жалдак.

Нагадав, що за 65 років понад тисяча студентів навчального закладу були учасниками ансамблю, які нині працюють у різних галузях і куточках нашої країни та за її межами. Серед них професори, кандидати наук, державні службовці, правоохоронці і, звісно, послідовники традицій народного танцю.

Ансамбль «Черкащанка» його керівників, ветеранів привітали  і відзначили директор департаменту культури та взаємозв'язків з громадськістю облдержадміністрації Олександр Шабатін, директор департаменту освіти та гуманітарної політики міської ради Сергій Воронов, від профспілок – Петро Шевченко, Галина Шевчик, Анатолій Стеценко – нагородили почесними грамотами і цінними подарунками за значний внесок у розвиток національної культури і хореографічного мистецтва, високу професійну майстерність, вагомі творчі здобутки та з нагоди 65-річчя заснування ансамблю.

Із мистецькими вітаннями прийшли на свято «Черкащанки» їхні колеги: ансамбль бального танцю «Алегро», тріо «Барви», лауреат Всеукраїнських конкурсів і фестивалів естрадної пісні Олександр Недобор, зразкові ансамблі танцю «Дружба» палацу культури «Дружба народів» та «Веселка» – позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості м. Черкаси», дитяча вокальна студія «Карамель» Черкаської гімназії №31.

Ювілейним подарунком від «Черкащанки» були кращі хореографічні композиції: «В Черкаському краї цвітуть рушники», «Ми діти твої, Україно», «Над широким Дніпром», «Біля озера» та фаворит усіх концертів «Гопак».

Колектив має амбітні творчі плани і чекає на нових талановитих учасників.

Черкаський обком Профспілки

Схожі публікації


Догори