Захиститися – тільки у профспілці

У Дрогобичі звітували про виконання Угоди між міським відділом освіти та міською організацією профспілки працівників освіти і науки за участі директорів навчальних  закладів і установ міста та голів первинних профспілкових організацій.

Головна проблема регіону: недофінансування освіти через недосконалу для міст обласного підпорядкування формулу  нарахування  державної освітньої субвенції.  За минулий рік брак коштів освітньої субвенції для освітян Дрогобича становив 24 млн. гривень. З місцевого бюджету дефіцит профінансовано  на 3,6 млн. гривень, а з обласного і державного – 15 млн. грн. Результатом недостатність коштів є одним із найнижчих відсотків виплати винагороди за сумлінну працю педагогічним працівникам міста, а саме 10%. Як діяти далі? Про це йшла розмова  соціальних партнерів. Зі стрижневими доповідями-звітами виступили завідувач  відділу освіти Дрогобицької міської ради Петро Сушко та голова Дрогобицької міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олег Гук.

Роботодавець наполягає на оптимізації та економії в сфері освіти міста, профспілкова сторона ставить питання про збереження і збільшення, згідно розпорядження виконавчої влади області, розмірів виплат за сумлінну працю, збереження виплат за престижність праці. Мотивацією членства, згідно Угоди, є доплати  за програмою оздоровлення обласної та міської організацій галузевої профспілки оздоровчих і лікувальних путівок членам профспілки та їх дітям. Невиконанням пункту Угоди роботодавцем є невиплата коштів для оздоровлення технічному персоналові освітянських установ.

На зборах виступили заступник голови обласної організації галузевої профспілки, завідувач відділу соціально-економічного захисту та заробітної плати Мар’ян Калин і депутат обласної ради, голова Дрогобицької районної організації профспілки освіти і науки України Ольга Грицик. Незважаючи на скупо лімітований для виступу час, Мар’ян Калин доніс учасникам зборів інформацію про те, що вдалося зробити професійній спілці на обласному та центральному рівнях.

Ольга Грицик переконана: наполегливість та послідовність дій професійної громадської організації, доведення інформації до профспілчан не залишаться безрезультатними, будуть справедливо оцінені працівниками освіти, а результатом стане збільшення членства в міській організації профспілки, зокрема.

Не секрет, що 2019-ий не буде простим, вже з квітня бракуватиме щомісяця 1,5 млн. грн на оплату праці освітян Дрогобича. Є й інші соціально-економічні загрози, що на думку директорів ЗОШ №16, Дрогобицької гімназії – Володимира Крайчика та Івана Лепкого спонукає серйозно задуматися про день завтрашній: тільки в спілці і разом можна добиватися всіма законними методами своїх соціальних преференцій, серед яких провідною є зарплатня.

Зацікавлена розмова на зборах відбулася і щодо мережі освіти – кількості, доцільності гімназій та ліцеїв. Досвід обласного центру спонукає серйозно над цим попрацювати.  До продовженої Угоди між соціальними партнерами, за словами Олега Гука, буде внесено актуальні, згідно нового закону про освіту, поправки та доповнення.

Після зборів відбулася зустріч з міським головою Дрогобича  Тарасом Кучмою. Акцент традиційно ставився на економії та оптимізації. Міський урядовець запропонував керівникам та головам профкомів дати пропозиції по кожній освітній установі упродовж 10 днів. Ймовірно, місцева влада проявить готовність прислухатися і врахувати думку практиків-професіоналів.

Ольга Лобарчук, Львів 

Схожі публікації


Догори