Ми зрозуміли, що ми не самотні

В обласній організації Профспілки працівників освіти і науки України організаційні «жнива»: у розпалі звітно-виборна кампанія. Попри те, не випадає з поля зору звична праця в первинках фахівців юридичної служби, фінансового та оргвідділу, які завершуються  розширеними, за участю соціальних партнерів, засіданнями Президії.

Першу в цьому році готували юрисконсульти Василь Корчинський та Мар’яна Щедрик. Вони попрацювали в закладах фахової передвищої  освіти з питань дотримання трудового законодавства та практики спільної роботи керівників і профкомів Бродівського і Самбірського педагогічних, Дрогобицького механіко-технологічного коледжів, Самбірського технікуму економіки та інформатики.

Постанова з цієї проблематики містить десяток пунктів, над якими треба попрацювати спільно. Йдеться про порядок і справедливість розподілу педнавантаження в умовах зменшення студентського  контингенту, звільнення працівників з ініціативи роботодавця лише за згодою профкомів, виплату коштів за сумлінну працю, надання додаткових соціальних відпусток багатодітним матерям, згідно колдоговору, створення роботодавцями умов праці профактивістам.

За словами голів первинок вищезгаданих закладів освіти, праця фахівців обласної організації в колективах надає, насамперед, ваги і авторитету профспілковій організації загалом, а первинній - особливо.

Спільну думку директорського корпусу з приводу таких форм роботи обласної галузевої професійної спілки під керівництвом Марії Григорівни Яцейко, яка і визначає стиль роботи організації, висловив директор Дрогобицького механіко-технологічного коледжу Богдан Іванович Звір:

Ми зрозуміли, що ми не самотні, нам є до кого звернутися за допомогою і підтримкою. Ще чорнило не висохло на Законі «Про фахову передвищу освіту», а вже, без обговорення з фаховою громадськістю, подають до Верховної Ради України проєкт про професійну освіту, який його скасовує. В умовах такої турбулентності працювати вкрай важко, коли в державі не думають про гармонію стратегії і тактики у сфері освіти, професійної зокрема. Профспілка – наш колективний рупор, на який є надія, що будемо почуті законодавчою і виконавчою владою.

Ми у цій галузевій профспілці 5 років і відчуваємо, що перебуваємо у своїй ніші, у своєму освітньому середовищі.

Підтвердженням правдивості цих слів став факт вступу в обласну організацію освітянської профспілки первинки викладачів і студентів Львівського вищого професійного училища комп’ютерних технологій та будівництва. На профспілкове обслуговування їх прийняли постановою цієї Президії

Внаслідок аналізу проблем, вивчення практики діяльності у згаданих  закладах вищої освіти прийнято і проголосовано три Звернення з відповідними вимогами і пропозиціями до обласних і найвищих органів влади про налагодження поступального і результативного освітного процесу в  коледжах, технікумах та вишах, на вдосконалення формули фінансування закладів вищої освіти, розблокування Постанови Кабміну №822 та ст. 61 Закону «Про освіту», які стосуються реалізації дорожньої карти підвищення оплати праці освітянам, поетапно до 2023 року, зі збереженням існуючих доплат та надбавок.

Президія проаналізувала стан забезпеченння місцевих бюджетів обсягами освітньої субвенції та видатками на фінансування установ і закладів освіти в поточному році. З інформацією з цього питання виступив заступник голови обласної  Профспілки Мар’ян Калин.

Перед членами президії виступив В.П. Вантух– директор Самбірського педагогічного коледжу ім. Івана Филипчака, депутат обласної ради, голова комісії з питань освіти Львівської обласної ради. Акцентував, зокрема, на  таких проблемах в роботі коледжів, як забезпечення працівників і студентів літературою, медичним обслуговуванням, пожежна безпека функціонування закладу тощо.

Профактив та роботодавці отримали для роботи, стараннями профспілки,  таблиці міжбюджетних трансферів, розміри посадових окладів та надбавок по регіонах, цифри стану забезпечення місцевих бюджетів обсягами освітніх субвенцій.

Завідувачка фінансовим відділом обласної організації галузевої профспілки Ганна Березовська доповіла членам президії цифри та особливості внутріспілкового бюджету  2020 року.

Актив отримав важливі установки та рекомендації на співпрацю з депутатським корпусом, з місцевою владою при прийнятті та корегуванні місцевих бюджетів, проведенні оздоровчих заходів, навчальних семінарів. 


Ольга Лобарчук, Львів 

Схожі публікації


Догори