Правдива Душа в пошуках істини: у пам'ять про героя

На Алеї Героїв Небесної Сотні та Стіні пам’яті загиблих за Україну розміщено дві тисячі фото військовослужбовців і добровольців, які загинули під час Майдану та війни на сході України. Серед фотографій – портрет випускника факультету міжнародної економіки та менеджменту КНЕУ імені Вадима Гетьмана Антона Цедіка – справжнього патріота, учасника Майдану, Героя АТО.

Молодший сержант (резерву), випускник КНЕУ Цедік Антон загинув 29 серпня 2014 року під час виконання бойового завдання під Іловайськом…

Що ми ще знаємо про нього, про сотні загиблих героїв? Імена, прізвища, дати народження й загибелі, можливо, кілька стислих рядків у газетах чи постах. І саме в ці дні пам’яті хочеться розповісти про кожного, хто віддав життя за наше з вами майбутнє… Адже пам'ять потрібна насамперед живим, щоб надихатися і розуміти справжні цінності.

18 лютого 2021 року у Науковій бібліотеці імені М. В. Довнар-Запольського КНЕУ імені Вадима Гетьмана відбулася зустріч із учасниками Революції Гідності, присвячена вшануванню пам’яті Антона Цедіка. Студенти, викладачі, рідні, побратими і друзі хлопця зібралися онлайн і офлайн щоб згадати і віддати шану воїнові-патріоту.  

Урочисто й водночас камерно звучали розповіді, вірші й спогади від побратимів, друзів і мами Ольги, на прямому зв’язку із Полтави, про Антона – непересічну особистість, молодого історика і мандрівника, любителя книг й цінителя правди. Він мріяв змінити країну власними зусиллями й руками і зробив би це, якби в серпневі дні не загинув під Іловайськом.

Шлях воїна − захисника й патріота Батьківщини, вивели Антона Цедіка у когорту безсмертних Героїв України й увічнено назавжди у книгах та пам’яті усіх, хто знав юнака.

Олена Голтвяниця директор полтавської Гімназії № 17, співавторка книги «Антон «Еней» Цедік – правдива Душа в пошуках Істини», що була презентована торік у Музеї Майдану, розповіла, що коли виникла ідея написати книгу, автори вже мали спогади батьків, однокласників, друзів та родичів Антона. А через записничок, що принесла мама Антона, було знайдено зв'язок із побратимами та іншими людьми, які певний час крокували по життю поруч із цією світлою людиною. І потім звідусіль почали надходили листи із теплими спогадами про хлопця з Полтавщини, які рядками лягли у книгу. 

Про невпинне бажання встигнути зробити якомога більше і тягу до читання й книг розповів його товариш Максим Горбонос, із яким вони навчалися у КНЕУ. Про відповідальність, ерудованість, любов до історії, міфології та повагу до свого роду й коріння – довго розповідали побратими Олександр, Максим, Тарас, Юліан, Микола. Не був, а є справжнім патріотом Батьківщини, воїном-подвижником, любив історію і сам став нею, – не раз прозвучало на зустрічі.

Зі словами подяки за сина-героя звернулася до мами Ольга Чабанюк директорка Центру виховної роботи та соціальної адаптації студентів КНЕУ. Адже пам'ять про таку людину має довго жити і ставати прикладом вірності ідеям справедливості та знаком вдячності й пошани батькам та матерям усіх загиблих українських воїнів. І тоді Антон і всі «воїни світла» продовжуватимуть жити не лише у книгах, але й у пам’яті людській… 

 
 

Інна Михальченко, 

Пресслужба Профспілки працівників освіти і науки України

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори