Статут Профспілки – закон для кожної організації

У Львівському профспілковому Будинку вчених відбулося, під завісу завершення навчального року, засідання Президії обласної організації профспілки працівників освіти і науки України під керівництвом голови організації Марії Григорівни Яцейко.

Усі вісім пунктів роботи колективного органу, на думку членів Президії, були актуальні і важливі. Але найпам’ятнішим було те, що побачились, поспілкувалися наживо, отже зарядили енергією один одного. Головне – багато хто з присутніх поборов страшну ковідну хворобу.

Про завдання територіальних організацій профспілки у зв’язку з адмінреформою, бар'єри якої теж вдалося спільно здолати, реформувати і зберегти при цьому структуру, при зміні соціальних партнерів, налагодити заново з ними соціальний діалог, говорив заступник голови обласної  профспілкової організації  Мар’ян Калин.

Визначили спільно основні напрями роботи в цих умовах. Важливе питання – про оздоровлення спілчан та їх дітей у  пандемічний період, коли напрацьоване подекуди перерване, а де й зазнало втрат. Запропонували і висловили свої пропозиції та бачення нових підходів, організаційних моментів голова обласної організації освітянської Профспілки Марія Яцейко, головний фінансист Ганна Березовська. Низовим профлідерам подано інформацію про оздоровчі бази та табори, які відкривають двері з початком літа своїм гостям на Львівщині й на морському узбережжі.

Голова об’єднаної територіальної організації профспілки Кам’янка-Бузької міської, Добротвірської, Новояричівської селищних, Жовтанецької сільської територіальних громад Віра Краєвська зуміла провести таку роз'яснювальну роботу серед освітян – спілчан і керівників освітніх закладів, - що у першу зміну з 14 червня – поїхати на відпочинок у Славське в «Політехнік-2» зголосилося 18 дітей спілчан. Тож організовують транспорт і колективну поїздку в карпатську оздоровницю. До слова, за час пандемії оновлену, розширену, відремонтовану по-сучасному, де, як каже її керівник Володимир Білодід, «усе включено у вартість путівки і є що  включати».

Третє, але, як вважає голова ревкомісії обласної організації профспілки Степан Іванович Бурбан, питання виведене в пріоритети: це - фінансова дисципліна і відрахування внесків, як одне з важливих Статутних вимог і засаднича основа функціонування організації, можливість її розвитку і поступу, введення нових, у поєднані з перевіреними, форм роботи. Як наголосив   Степан Іванович і як запевнили члени Президії, з якими довелось розмовляти, навіть пандемія не відміняє живого спілкування зі спілчанами, виїзди в первинні організації при  найменшій можливості, щоб почути голос члена профспілки, його потреби і думки. Це одвічна мотивація членства і робота профлідера на результат та авторитет профспілки. Ці моменти, запевнив голова ревкомісії, будуть у полі зору при виїздах спеціалістів обласної організації профспілки в низові структури.

Голова об’єднаної територіальної освітянської профспілки Золочівської, Глинянської міських, Поморянської селищної територіальних громад Людмила Мар'янівна Бохна вважає важливою інформацію і обмін досвідом щодо механізмів відрахування профвнесків, про які йшлося на Президії в стрижневих доповідях і в ситуативних питаннях та відповідях спеціалістів обласної організації.

Важливим чинником популяризації профспілки серед нових членів і новопризначених керівників відділів та управлінь освіти, керівників ОТГ , вона вважає можливість проконсультуватися саме з правовою службою, досвідченими юристами обласної організації освітянської профспілки, бо «сумнівних трактувань трудового законодавства, законів про освіту назбирується чимало, а порадників – лише професійна спілка».

Своїми враженнями про нещодавній з’їзд Федерації профспілок України поділилися з присутніми делегати від освітян Львівщини – голова профкому Львівського національного університету імені Івана Франка Юліан Бек та профлідер Шевченківської районної організації профспілки освіти і науки Львова Наталія Кузів.

Працівники обласної громадської організації освітян, в особі завідувачки оргвідділу Галини Долішньої, не забули про ювілярів та профспілкових активістів. Працю кращих із кращих відзначають та вручають їм заслужені відзнаки, грамоти і подяки. Профспілка, як звикло, відпустивши спілчан на літній відпочинок, працюватиме без канікул.

Президія напрацювала і прийняла до виконання відповідні постанови.

Ольга Лобарчук, Львів 

Схожі публікації


Догори