Чернігівщина: разом до перемоги!

Чернігівщина однією з перших відчула усі жахіття повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, а Чернігів став містом-фортецею на шляху російських військ до Києва. 

Освітянська інфраструктура у результаті обстрілів та бомбардувань  зазнала значних руйнувань. На території області повністю зруйновано 6 закладів загальної середньої освіти, 5 закладів дошкільної освіти. Пошкоджені і потребують капітального ремонту 61 заклад загальної середньої освіти, 46 закладів дошкільної освіти, 5 закладів професійно-технічної освіти, 9 закладів вищої та фахової передвищої освіти. 

Приміщення обласного комітету Профспілки також було пошкоджено вибуховою хвилею від снаряду, який розірвався неподалік будинку Федерації профспілкових організацій області. 

Війна внесла свої корективи у діяльність закладів освіти області і, відповідно,  усіх ланок обласної організації Профспілки. З настанням бойових дій і введенням у країні військового стану виникло дуже багато питань  в організації трудових відносин у закладах освіти, в оплаті працівників,  і багато інших.

У режимі воєнного стану,  не дивлячись на те, що з першого дня війни  Чернігів був в оточенні, Чернігівський обласний комітет Профспілки працівників освіти і науки України постійно підтримував зв’язок з структурними  ланками обласної організації через різні інтернет-платформи. 

Штатні профспілкові працівники апарату обкому були переведені на дистанційну форму роботи. Рішення про запровадження дистанційної роботи штатних профспілкових працівників  в організаційних ланках приймалося головами організацій відповідно до військових дій на території громад.  

Робота організаційних ланок не припинялася. Голови структурних ланок підтримували постійний зв’язок з головами профспілкових організацій навчальних закладів.   Після звільнення області та поновлення роботи інтернету у працівників апарату обласної організації та голів організаційних ланок з’явився  доступ до електронної пошти та сайту організації.

Обласним комітетом протягом цього періоду надавалися юридичні консультації, надсилалися листи обласного та центрального комітетів Профспілки, готувалися інформаційні матеріали, публікації, коментарі для оперативного розміщення на сайті обласної організації.  

Після відновлення інформаційного простору з 12 квітня 2022 року запрацював сайт обласної організації. Більше 5 тисяч користувачів сайту ознайомилися з роз’ясненнями щодо дотримання прав працівників закладів освіти при відновленні освітнього процесу у дистанційній формі роботи, отримання заробітної плати під час особливого періоду, роботи освітян протягом вимушених канікул, недопущення безпідставного встановлення простою для працівників закладів освіти, про надання відпусток вчителям закладів загальної середньої освіти, оподаткування профспілкових виплат та зміни в оподаткуванні матеріальної допомоги членам Профспілки тощо. 

У квітні обласним комітетом було видано Інформаційний вісник «Особливості трудових відносин у сфері освіти у період воєнного стану»  для використання організаційними ланками. У цьому віснику було чітко визначені поняття юридичних термінів «воєнний стан», «мобілізація», «особливий період», «трудова повинність», а також  обумовлені гарантії виплати заробітної плати та гарантії збереження середньої заробітної плати, надання відпусток та інше з посиланням на офіційні документи. Ним скористалися не тільки голови профспілкових організацій, а й керівники закладів освіти.  

Сьогодні усі організаційні ланки працюють у звичному режимі. Вікна у кабінетах обласного комітету відремонтовані. 

Питань у період воєнного стану  виникає не менше ніж під час бойових дій на території області. Обласний комітет, структурні ланки здійснюють контроль за використанням бюджетних коштів на виплату заробітної плати усім працівникам закладів освіти, надають матеріальну допомогу членам Профспілки, займаються волонтерською допомогою освітянським сім’ям, які найбільш постраждали від рашистської навали, спрямовують  свою діяльність на підтримку збройних сил України. 

М.А. Швець – багатодітна мати з  передмістя Чернігова (Трисвятської Слободи). 

Її будинок обстріляли російські загарбники і він повністю зруйнований

За цей час за поданням структурних ланок надавалася матеріальна допомога спілчанам, які втратили житло під час бойових дій, на лікування у зв’язку з пораненням, на поховання загиблого на війні члена сім’ї тощо. Всього за цей період усіма організаційними ланками було надано матеріальної допомоги на суму більше 300 тисяч гривень. Частина голів організаційних ланок мобілізовані і захищають нашу країну в рядах ЗСУ. 

Ми працюємо для того, щоб кожен член Профспілки відчував підтримку, отримав правову допомогу і був захищений у цей важкий для усіх нас час. Будемо  допомагати і надалі. Днями надійде наступна гуманітарна допомога, яка буде розподілена серед членів Профспілки, які її потребують. 

Ми знаємо і віримо, що все буде Україна і перемога у цій війні буде за нами!

 

Чернігівська обласна організація Профспілки 

Схожі публікації


Догори