В умовах війни освітянська Профспілка працює

Після початку широкомасштабного вторгнення російських військ на територію України дійсність змінила нас. Воєнне сьогодення внесло корективи у наше профспілкове життя. Кожен на своєму місці робить добрі справи, щоб допомогти ЗСУ прискорити перемогу над російськими окупантами. Освітянська профспілка не виняток. 

Члени Первинних профспілкових організацій Профспілки працівників освіти і науки України Козелецької, Деснянської, Остерської, Кіптівської громад збирають і перераховують для наших військових кошти, готують їжу для українських військових, чим можуть допомагають у волонтерських справах, допомагають у розміщенні біженців у закладах освіти, підтримують тих освітян, які втратили житло або в родину яких війна принесла горе.

Працювати профспілкам у нових умовах сьогодні складно, але вкрай потрібно, щоб найбільш гострі питання у сфері соціально-трудових відносин у період військового стану були вирішені на користь працівників освітніх закладів громад. 

Освітянська Профспілка відслідковує аби всі кошти, закладені бюджетом на заробітну плату, йшли за призначенням. Ми швидко реагуємо на запити спілчан  та надаємо відповідні роз’яснення, інформацію та документи щодо особливостей застосування норм трудового законодавства, дистанційної форми роботи, оплати праці, надання відпусток тощо під час дії правового режиму воєнного стану.

Для мене, як голови первинних профспілкових організацій Деснянської, Козелецької, Остерської, Кіптівської громад та лідерів профспілкових організацій закладів освіти  цих громад стоїть одне з основних завдань: у межах своєї компетенції в умовах воєнного стану максимально забезпечити громадський контроль за мінімальними трудовими гарантіями, передбаченими Законом України « Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Освітяни, профактив закладів освіти громад з розумінням поставилися щодо зменшення коштів на оплату праці в цей надзвичайно складний час для країни. Але треба було виважено і обґрунтовано підійти до зменшення розмірів надбавок і доплат педагогічним працівникам. 

Тому ми почали  переговори  з начальниками відділів освіти громад щодо ухвалення ними рішення про зменшення розмірів надбавок і доплат освітян. Керівники закладів освіти та голови профспілкових організацій провели наради з працівниками з метою вивчення їхньої думки, як можна зекономити кошти без значних потрясінь у виплаті заробітної плати. Так, Деснянський відділ освіти  прийняв рекомендації освітян громади обмежитися тільки зменшенням розміру за престижність педагогічної праці. Крім того, керівництво громади, посилаючись на роз’яснення Держпраці щодо тривалості щорічної відпустки, в межах своїх повноважень вирішили педагогічним працівникам дошкільних закладів освіти надати більше ніж 24 дні основної оплачуваної відпустки за рахунок власних коштів та здійснити виплату матеріальної допомоги  працівникам на оздоровлення.

Варто відмітити, що і керівники громад, і керівники закладів освіти дослухалися до пропозиції профспілки не скасовувати доплати педагогічним працівникам за окремі види діяльності, наприклад, за перевірку зошитів, класне керівництво у навчальний процес. 

Управління освіти Козелецької громади, відділи освіти Остерської, Кіптівської громад рекомендували керівникам закладів освіти зменшити розміри лише тих доплат і надбавок, які встановлені нормативними актами у граничних розмірах або мають необов’язковий характер, а саме: скасувати доплату за розширення зони обслуговування, за складність і напруженість, за кабінети, доплату за бібліотечний фонд тощо. 

Профспілкові комітети   первинних організацій громад і я, як голова, підтримуємо постійний зв’язок з головами профспілкових організацій навчальних закладів.   

Захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів спілчан – одне із основних завдань усіх ланок Профспілки на сьогоднішній день.

Все буде Україна! Ми – сильні, ми – переможемо! Слава героям!

 

Надія Бобруйко, 

голова первинних профспілкових організацій Деснянської, Козелецької, Остерської, Кіптівської громад

 

Схожі публікації


Догори