Сергій Шкарлет: Нехай світ знає, що ми прагнемо знань!

У залі Львівського професійного коледжу готельно-туристичного та ресторанного сервісу відбулася серпнева нарада освітян, керівників освіти, профлідерів, поважних гостей. Йшлося про особливості 2022-2023 навчального року в умовах воєнного стану та становлення нової української школи в особливих форматах.  

У нараді взяли участь Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, голова Львівської ОВА Максим Козицький, заступник голови Львівської обласної Ради Євгеній Гірник, міський голова Львова Андрій Садовий, начальник Управління Державної служби якості освіти у Львівській області Валентина Загрева, голова Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Марія Яцейко.

Зі стрижневою доповіддю виступив керівник департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Олег Паска. Акценти були розставлені на створення нової моделі української школи. Виступ головного роботодавця освітян області унаочнювали слайди, обрамлювали  цитати   видатного українського педагога і філософа Григорія Сковороди, 300-ліття народження якого відзначаємо цьогоріч.

Новий і дуже непростий навчальний рік на Львіщині розпочнуть 118 шкіл, 894 дошкільні установи та 102 позашкільні заклади освіти. Понад 80% освітніх установ області забезпечені укриттями, тож є великі сподівання на очну та змішану форму навчання.

Співдоповідачами головного доповідача на стартовій нараді виступили директор Комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти Павло Хобзей, керівник Центру інноваційних освітніх технологій Маргарита Носкова, представники профтехосвіти. Практичним досвідом створення академічних ліцеїв на Стрийщині, як складової нової моделі української освіти, поділилася начальниця відділу освіти територіальної громади Лідія Стасенко.

За одностайною думкою учасників наради, вона «була шумною», бо довгоочікуваною в такому очному контактному форматі. Родзинкою цього зібрання, зауважив голова Франківської районної організації освітянської профспілки Володимир Івах, було власне те, що вона у тривожний час – час війни – відбулася з такою кількістю: зібралися обмінятися враженнями і думками понад 300 учасників. Освітяни змогли, нарешті, поспілкуватися в своєму колі, почути добре слово керівників області і міста,  Міністра.

42 учні області отримали 600 балів з мультитестування. Львівщина – в числі перших, з Києвом і Харківщиною, за результатами підсумкових знань за минулий навчальний рік.

Запам’яталися, поділилася враженнями голова Новороздільської міської організації освітянської профспілки Марія Качала, слова Сергія Шкарлета: «нехай світ знає, що ми прагнемо знань». Важливо для нас усіх, що в такий небезпечний час, знайщов можливість привітати, вручити грамоти, подяки за працю, за волонтерство освітян області, які прийняли і допомагають своїм колегам з областей України, де йдуть активні бойові дії. До слова, в області зареєстровано і будуть вчитися понад 3300 внутрішньо переміщених учнів шкіл та понад  1500 дошкільнят. Хотілося, щоб був почутий пересічний вчитель, у новій українській школі було більше практичних знань, більше конкретики, починаючи з програми для 5-го класу. Враховується, як наполягає профспілка, що праця вчителя з учнем дистанційно важча, ніж контактна, коли сама особистість вчителя мобілізує. Дистанційно  вчитель може мобілізувати знахідками, оригінальністю і глибиною подачі матеріалу.

Цікаве та необхідне для роботи почерпнули з виступу на конференції керівнички відділу дошкільної, загальної середньої освіти та позашкільної роботи Департаменту освіти і науки Ірини Сислюк. Йшлося про команду вчителів, які вміють долати творчий педагогічний  «Еверест»,  додала голова Об’єднаної територіальної організації профспілки працівників освіти і науки України Городоцької, Комарнівської міських, Великолюбінської селищної територіальних громад Ганна Вакар. Ганна Олександрівна отримала Подяку Львівської обласної державної адміністрації за активну роботу із захисту прав та інтересів освітян.

Голова Червоноградської міської організації освітянської профспілки Микола Колесник наголосив на важливості співпраці з роботодавцями. Саме в тандемі, каже, вирішуємо виробничі проблеми – йдеться про доплати за ненормований робочий час керівникам, справедливість у громаді щодо виплат освітянам відсотків за престижність праці.  Соціально спрямованої – профспілкової частини на нараді бракувало. До слова, наголосив Микола Вікторович, керівництво громади в  правовому плані радиться з нашими профспілковими юристами. Дружно прибули освітяни Червоноградщини й на серпневу нараду.  Їх головний роботодавець Ігор Гомонко отримав із рук Міністра заслужену нагороду. У Червонограді створено й  працює академічний ліцей.

Вперше на такому представницькому зібранні побувала новообрана голова Перемишлянської міської організації профспілки Марія Лавнік. Запам’яталися,  каже,  тези про нові підходи до роботи з учнями,  форми вчительських діалогів з вихованцями. Серпнева конференція 2022-го покликана дати вчителеві імпульс, настрій до творчої праці. На мою думку, додала Марія Степанівна, у такий важкий час велелюдна участь дає наснаги до праці на непростий новий навчальний рік. 

Ольга Лобарчук, Львів 

Схожі публікації


Догори