Розробляється професійний стандарт «Фахівець з питань молоді (молодіжний працівник)»

Міністерство молоді та спорту України спільно з партнерами продовжує працювати над розробленням проєкту професійного стандарту за професією «Фахівець з питань молоді (молодіжний працівник)». Також ведеться робота щодо напрацювання нового механізму реалізації програми «Молодіжний працівник» в умовах воєнного стану. 

Дводенна стратегічна сесія за участю членів робочої групи з розроблення проєкту професійного стандарту «Фахівець з питань молоді (молодіжний працівник)» та представників експертного кола молодіжної сфери відбулася у Києві 20-21 грудня 2022 року. 

Відкрила сесію Марина Попатенко – заступниця Міністра молоді та спорту України, яка налаштувала усіх учасників на продуктивну працю та творчий підхід. 

Від Профспілки працівників освіти і науки України участь у роботі заходу взяла заступниця Голови Профспілки Ольга Чабанюк. 

У ході стратегічної сесії було:

  • представлено історію виникнення ідеї щодо необхідності розроблення проєкту професійного стандарту;
  • презентовано та обговорено проєкт професійного стандарту, за результатами спільного напрацювання членів робочої групи з Програмою USAID DOBRE;
  • презентовано дослідження проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні. Фаза ІІ» щодо проєкту професійного стандарту «Фахівець з питань молоді (молодіжний працівник)» відповідно до стандартів і підходів Ради Європи у сфері молоді. 
  • обговорено напрацювання нового механізму оновлення реалізації програми «Молодіжний працівник» в умовах воєнного стану.

За результатами стратегічної сесії та доопрацювання членами робочої групи проєкт документу буде опубліковано для громадського обговорення на сайті Мінмолодьспорту.

«Профспілка зацікавлена в прийнятті такого важливого для креативної і творчої людини документу. Адже, профспілкові активісти-студенти, які впродовж навчання, зуміли себе віднайти та реалізувати в молодіжному середовищі та мають бажання продовжувати займатися роботою із молоддю, зможуть на законних підставах працювати у молодіжних (дитячих) громадських об’єднаннях, громадських та благодійних організаціях, на підприємствах, в установах, які здійснюють молодіжну роботу, в органах місцевого самоврядування, органах виконавчої влади і отримувати кошти за свою працю, отримавши професійну кваліфікацію «Фахівець з питань молоді».

Сьогодні ж «молодіжний працівник» – це скоріше «майстер на всі руки», а в його трудові функції входить все, що вигадає керівник. Тому, прийняття цього стандарту є дуже важливим, оскільки питання безпосереднього підпорядкування молодіжного працівника буде визначатися у трудовому договорі (контракті) або відповідно до штатного розпису органу місцевого самоврядування, місцевого органу виконавчої влади, підприємства, установи та організації». 

  • Ольга Чабанюк,
  • заступниця Голови Профспілки працівників освіти і науки України

 

Пресслужба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори