Human Capital UA: обговорення розвитку людського капіталу

Найважливіший фактор відновлення економіки України – це люди. Як відомо, понад 6 мільйонів українців стали вимушеними мігрантами через війну, що призвело до скорочення робочої сили на 22%. Тому збереження та розвиток людського капіталу є критично важливим аспектом для існування нашої країни. 

Із таким бекграундом 25 жовтня 2023 року у Києві відбувся Human Capital UA: всеукраїнське обговорення розвитку людського капіталу.

Участь у роботі форумі взяли очільники міністерств, керівники громадських організацій, український та міжнародний бізнес, представники громадянського суспільства, освітньої та наукової сфери, ЗМІ. 

Відкрила форум Human Capital UA та розповіла про пріоритетні напрями збереження й розвитку людського капіталу в Україні заступниця керівника Офісу Президента України Юлія Соколовська. 

Юлія Соколовська поінформувала про пріоритетні напрями, які вже підтримуються в Україні для збереження та розвитку людського капіталу. Зокрема: це фізичне та психологічне відновлення людини; розвиток системи охорони здоров’я та формування мережі спроможних лікарень; цифровізація та спрощення доступу громадян до всіх соціальних виплат; розбудова ринку соціальних послуг; формування нових активних програм зайнятості та підприємництва, навчання й перенавчання; трансформаційні зміни в освіті та інноваціях.

Загалом чотири панелі форуму Human Capital UA були присвячені ключовим питанням сфери людського капіталу – синхронізація державної політики, демографічна стратегія, бізнес і людський капітал та роль громадянського суспільства у розвитку людського капіталу.

Ключовими факторами для повернення українців, що виїхали за кордон через війну, є безпека, можливість навчатися, знайти роботу і мати житло. Представники Уряду запевнили, що вже працюють над створенням умов для реалізації кожної складової.

«Ми повинні, як держава, мати стратегію повернення українців додому, яка забезпечить необхідні умови для цього. Наша мета – переконати їх, що ми на них чекаємо, з їхнім новим досвідом, знанням іноземних мов, кваліфікаціями, здобутими за кордоном під час війни. Ми чекаємо на наших громадян, бо вони необхідні країні, щоб відродитися... Зробимо Україну країною, де хочеться жити і можна втілити свій потенціал», – зазначила Перша віце-прем'єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко. 

Для повернення українців з-за кордону їм потрібна робота на Батьківщині – робочі місця або перспектива підприємницької діяльності. На думку Юлії Свириденко, грантова програма «Власна справа», започаткована з 1 липня 2022 року, дозволить багатьом розпочати власний бізнес і забезпечити себе фінансово.

Заступник міністра освіти і науки України Михайло Вінницький виступаючи на панелі підкреслив, що зараз треба говорити не про оптимізацію системи освіти, а про її модернізацію. За його словами, в Міносвіти хотіли б, щоб українці пишалися своїми університетами, а Україна стала країною реалізації мрій, з можливістю самореалізації молоді.

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович акцентувала увагу на важливості якісних та доступних соціальних послугах для українців і підтримці ветеранів. Також вона впевнена, що найближчими роками Україна країна стане східноєвропейським центом протезування. 

«Ми почали дуже активно працювати над протезуванням. Уперше створили професійний стандарт протезиста... Я впевнена, що найближчими роками наша країна точно стане східноєвропейським центром протезування», – сказала вона на панелі форуму Human Capital UA.

Директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи Елла Лібанова вважає, що Україні вдасться повернути не більше, ніж половину громадян, які виїхали з країни через війну. І також варто комунікувати із людьми, які залишилися в різних країнах, адже вони  здатні забезпечити інвестиції та «формувати позитивний імідж України й українців за кордоном».

Зменшення населення, виїзд працездатних жінок за кордон, а також вивезення дітей, які будуватимуть своє майбутнє в інших країнах, якщо їх не повернути – усі ці фактори породжують демографічну кризу, яка щодня зростає через війну. Тому вирішення усіх цих викликів передбачає комплексну державну політику щодо повернення вимушених мігрантів на Батьківщину, також важливими є можливості для громадян розбудови країни з середини. 

Адже повоєнна відбудова, реконструкція та модернізація України неможлива без максимально ефективного залучення інтелекту, сили та інновацій. Збереження та розвиток людського капіталу є критично важливим аспектом для існування України. І це вже не лише питання до влади, це – питання до суспільства і кожного з нас.  

Ключем відновлення Україна є її люди. Після війни важливо прискорити відновлення та розвиток країни, враховуючи потенціал українського людського капіталу. І Human Capital UA 2023 ще раз вивів цю проблему у суспільний дискурс. 

Модернізація вимагає максимального використання освіти, інтелекту, нових ідей та стає стратегічно важливим кроком для довгострокового сталого розвитку України. 

У наших воєнних умовах збереження та розвиток людського потенціалу залишаються критично важливими чинниками для майбутньої країни. Саме такі завдання стоїть перед нашою владою, громадськими організаціями, перед кожним із нас. 

Ольга Чабанюк, заступниця Голови Профспілки




Довідково 

Організатори Human Capital UA 2023 – Центр економічного відновлення, EasyBusiness та Програма розвитку ООН в Україні (UNDP) за фінансової підтримки Уряду Німеччини.




Пресслужба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори