Міжнародний форум «Людський капітал: Безпека. Відновлення. Євроінтеграція»

8-9 грудня відбувся міжнародний форум «Людський капітал: Безпека. Відновлення. Євроінтеграція». Міжнародний форум мав на меті сприяти узгодженій діяльності законодавчої та виконавчої влади, роботодавців, професійних спільнот, а також використання всіх можливостей міжнародного співробітництва для розвитку Національної системи кваліфікацій України та її інтеграції в європейський та світовий простір.

Отримавши статус кандидата на членство в Європейському Союзі, Україна взяла на себе зобов’язання в короткий термін імплементувати європейські норми в Національну систему кваліфікацій. 

Модернізація ринку праці, розвиток освіти впродовж життя, формування спільних з ЄС інструментів взаємовизнання професійних та освітніх кваліфікацій – візія розвитку декларована суспільством і підтверджена форумом.

Під час форуму обговорювалися завдання розбудови системи кваліфікацій та її входження в європейську систему кваліфікацій, надання міжнародного виміру Національній рамці кваліфікацій, підходи та інструменти забезпечення якості розроблення та присвоєння кваліфікацій, напрями удосконалення освітніх та професійних стандартів, включаючи регульовані професії та розроблення нових сучасних кваліфікацій у сфері безпеки і оборони. 

Від Профспілки працівників освіти і науки України участь у роботі форуму взяла заступниця Голови Профспілки Ольга Чабанюк. У панелі обговорення – «Стандартизація в системі кваліфікацій. Регульовані професії» спікерами також виступили:

  • Людмила Акімова – модератор, заступниця Голови Національного агентства кваліфікацій;
  • Сергій Шкарлет – Міністр освіти і науки України
  • Андрій Вітренко – перший заступник Міністра освіти і науки України;
  • Відмантас Тутліс – міжнародний експерт програми EU4Skills;
  • Тетяна Бережна – заступниця Міністра економіки України;
  • Наталія Алюшина – голова Національного агентства України з питань державної служби;
  • Ірина Микичак – заступниця Міністра охорони здоров'я України; 
  • Марина Попатенко – заступниця Міністра молоді та спорту України.

У європейській системі кваліфікацій є таке поняття як регульовані професії. Це коли професійна діяльність або група професійних видів діяльності, доступ до яких, заняття якими або один зі способів заняття якими безпосередньо чи опосередковано регулюються законодавчими, нормативними чи адміністративними положеннями щодо володіння певною професійною кваліфікацією; зокрема, використання професійного звання, обмеженого законодавчими, нормативними чи адміністративними положеннями для власників певної професійної кваліфікації є родом занять.

ТОП-спікери відзначили, що в Україні, сьогодні відсутнє чітке визначення регульованості тієї чи іншої професійної діяльності і під час панелі експерти обговорили шляхи гармонізації вітчизняних і європейський професійних та освітніх стандартів для забезпечення прозорості процесу доступу до роботи за регульованими професіями.

Зокрема, Ольга Чабанюк наголосила, що сьогодні недостатньо інвестувати лише в економіку, виробництво чи технології, важливим є інвестиції в людей, в їх освіту, компетентності бо саме людям відбудовувати нашу країну. 

«Війна не додає нам сил, але дає ще більшу мотивацію відновити, відбудувати, інтегруватися у світ із високими технологіями та висококваліфікованими працівниками у багатьох сферах життя й діяльності. Розвиток людського капіталу – це спільна мета влади, суспільних інституцій, профспілок, громадськості», – підкреслила заступниця Голови Профспілки. 

Далі було зазначено, що Профспілка освітян України і всі освітянські профспілки світу закликають уряди та міжнародне співтовариство зосередитися на становищі вчителів та викликах, які сьогодні стоять перед педагогічною професією. 

«У цій війні ми зможемо перемогти лише вкладаючи у людський капітал, у тому числі, у професію учителя. А професійний стандарт вчителя повинен бути тим документом, який лише констатує вимоги до вчителя для прийняття на роботу чи перевірки відповідності займаній посаді, а й має орієнтири для професійного розвитку та самовдосконалення», – підсумувала Ольга Чабанюк. 

Під час обговорення спікерами питань мова йшла про професійні кваліфікації у сфері безпеки і оборони, а також стандартизацію в системі кваліфікацій та регульованих професій. 

Загалом протягом двох днів, участь у форумі взяло 44 спікери, зокрема, очільники Парламенту, Кабінету Міністрів України, Офісу Президента, Європейського фонду освіти, профільні керівники Європейської Комісії, Народні Депутати України, представники роботодавців, профспілок, Національної гвардії України, українські та міжнародні експерти, представники українського бізнесу, освіти. 

 

Пресслужба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори