Способи регулювання питань у сфері національних кваліфікацій: питання роботи круглого столу

Способи регулювання питань у сфері національних кваліфікацій: питання роботи круглого столуДнями у Київському національному університет імені Тараса Шевченка відбувся круглий стіл експертів «Способи регулювання питань у сфері національних кваліфікацій, рамки кваліфікацій та органів з управління кваліфікаціями в Національному рамковому Законі про освіту».

Учасниками круглого столу були представники Верховної Ради України, експертна група з розробки проекту закону «Про освіту», представники Міністерства освіти і науки України, соціальні партнери, міжнародні експерти.

Захід організовано Комітетом з питань науки та освіти у співпраці з Європейським фондом освіти та Радою Європи. Позицію Профспілки працівників освіти і науки України у обговореннях представляв головний юрисконсульт Валентин Паливода.

Голова Комітету Лілія Гриневич, відкриваючи засідання, зауважила, що зараз Україна має вікно можливостей для зняття низки перепон у системі управління освітою. Є потреби змін, є політична воля та підтримка суспільства.

Міжнародні експерти детально розповіли про відповідну міжнародну практику. Разом з українськими експертами обговорили, яким чином Україна могла би використати світовий досвід в процесі актуалізації свого національного законодавства у сфері освіти.

Учасники заходу також детально проаналізували положення статей проекту розділу закону «Про освіту», який стосується національної рамки кваліфікацій.

Міжнародні експерти детально розповіли про відповідну міжнародну практику. Разом з українськими експертами обговорили, яким чином Україна могла би використати світовий досвід в процесі актуалізації свого національного законодавства у сфері освіти.

Зокрема, експерт, старший спеціаліст з питань кваліфікацій Європейського фонду освіти Ар’єн Дей дав пояснення, чому і яким чином має здійснюватись регулювання питань у сфері НРК та кваліфікацій.

Про досвід розробки системи рамок кваліфікацій, в тому числі функцій та обов’язків агенцій чи органів у сфері кваліфікацій, інституційне регулювання національної рамки кваліфікацій та правову практику в Європі, проінформував Відмантас Тутліс.

Також поділилися своїм досвідом у цій сфері експерт «Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні», народний депутат України ІІ скликання Володимир Ковтунець, директор департаменту професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки України В'ячеслав Супрун, президент Міжнародного фонду досліджень освітньої політики Тарас Фініков, перший Віце-президент Національної академії педагогічних наук України Володимир Луговий.

Учасники заходу детально проаналізували положення статей проекту розділу закону «Про освіту», який стосується національної рамки кваліфікацій.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
0
2 липня 2014
2 110

Схожі публікації


Догори