Презентовано Глобальний симулятор МОП щодо інвестування у сферу догляду

23 листопада 2023 року у Києві відбулася презентації Глобального симулятора Міжнародної організації праці інвестування у сферу догляду і його результатів для України.

Симулятор розраховує потреби в інвестиціях та відповідні переваги щодо зайнятості та гендерної рівності. Це важливий інструмент для України для виконання нещодавно ухваленої Національної стратегії щодо подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року, розробленої за підтримки МОП.

Спікерами презентації були – Марія Хосе Чаморро, спеціалістка з питань формалізації та гендерної рівності, МОП (Будапешт) та доктор Жером Де Хенау, соціоекономіст, дослідник у галузі економіки гендеру, економіки праці та домогосподарств, фіскальної та соціальної політики, розробник Глобального симулятора інвестування у сферу догляду (Лондон). Модераторка заходу – Ірина Вінтонюк, Національний координатор проєкту. 

Марія Хосе Чаморро розповіла про напрями підтримки України з боку Міжнародної організації праці. Зокрема, увагу приділила Програмі гідної праці як загальної стратегії на 2020-24 роки та проєктах у сфері гуманітарної підтримки, створення робочих місць, реформ законодавства про працю, психосоціальної підтримка, інспекції праці, безпеки та здоров’я на роботі. 

Власне на симуляторі інвестицій зупинився детальніше Жером Де Хенау. Так, спікером було зазначено, що у березні 2023 року МОП запустила інноваційний симулятор інвестицій у політику догляду за дітьми та дорослими у 82 країнах. До січня 2024 року до проєкту приєднаються ще 36 країн, у тому числі й Україна.

Симулятор спрямований на моделювання потреб у прямих річних видатках та переваг для зайнятості. Також симулятор фокусується на усуненні прогалин у догляді за дітьми від 0 до 3-х років, це дотягатиметься впровадженням високоякісних послуг з догляду за малятами, розширенням застосування батьківської відпустки тощо. 

Поступове впровадження заходів з догляду заплановано до 2030 і 2035 років. Цей інструмент надає можливість визначити оптимальні стратегії для поліпшення системи догляду в кожній країні-учасниці.

Загалом ініціатива спрямована на розроблення та пілотування гнучких моделей дошкільних закладів, ухвалення відповідних змін до законодавства, включаючи реформування відпустки для догляду за дитиною, зокрема, й завдання щодо формалізації діяльності індивідуальних нянь відповідно до міжнародних та європейських трудових норм; зміцнення економічної спроможності жінок, особливо матерів дітей віком 0-3 роки.

До презентації долучився Національний координатор МОП в України Сергій Савчук, який підкреслив важливість економічної активності жінок на ринку праці, особливо під час відновлення країни. Але для цього держава повинна сприяти такій участі жінок, створювати необхідну інфраструктуру, яка би допомогла з доглядом за дітками від 0 до 3-х років, і запроваджувати програми, спрямовані на рівний розподіл обов'язків у сфері догляду за дітьми між батьками. Також ним був зроблений акцент на системі догляду загалом, включаючи ветеранів та осіб похилого віку, яка теж буде затребувана в Україні.

Захід організовано проєктом МОП «Забезпечення участі жінок у ринку праці через розширення послуг із дошкільної освіти й догляду за дітьми» і присвячено кампанії 16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства.

МОП підтримує Україну в розробленні та пілотуванні доступних моделей послуг із дошкільної освіти й догляду за дітьми, ухваленні законодавства та політики щодо догляду і разом з профспілками, роботодавцями та профільними міністерствами, продовжуватиме практичні напрацювання задля реалізації їх у законодавчі документи. 


Пресслужба Профспілки працівників освіти і науки України
МОП

Схожі публікації


Догори