Жінки в мінливому світі праці: планета 50 на 50 до 2030 року

8 березня в усьому світі відзначали Міжнародний жіночий день. У 2017 році загальною темою кампанії агентства «ООН-Жінки» є «Жінки в мінливому світі праці: планета 50 на 50 до 2030 року». Ця кампанія спрямована на підвищення інформованості про особливе становище жінок на ринку праці в еру глобалізації і зростаючого розповсюдження цифрових технологій.

За існуючих темпів, розрив в оплаті праці жінок і чоловіків в Євросоюзі буде зберігатися ще 70 років. Індекс гендерної рівності, що визначається Європейським інститутом гендерної рівності, свідчить, що протягом останніх років рівноправність жінок і чоловіків у ЄС дещо покращилася. Проте, Євросоюз, як і раніше, далекий від досягнення цілей Європи-2020.

Нещодавно Європейський парламент підтвердив необхідність зробити гендерну рівність пріоритетом європейської політики, особливо після того, як економічна криза відтіснила її на другорядні позиції.

Скорочення і, в кінцевому рахунку, усунення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків є ключовою темою нещодавно розпочатої кампанії Європейської конфедерації профспілок «Європа потребує підвищення заробітної плати – настав час нашого відновлення».

7 березня ЄКП провела круглий стіл «Як підвищення заробітної плати може вплинути на скорочення розриву в оплаті праці та пенсій жінок і чоловіків?», запросивши до участі в тому числі представників Європейського комітету профспілок освіти.

Європейський директор ЄКПО Сьюзан Флокен зазначила, що «освіта відіграє надзвичайно важливу роль у досягненні гендерної рівності в суспільстві та подоланні гендерної сегрегації на ринку праці», проілюструвавши це прикладом «використання ІКТ в класах таким чином, щоб допомогти подолати гендерні стереотипи щодо використання цифрових технологій».

ЄКПО підтримує національні профспілки працівників освіти по всій Європі у їхній боротьбі проти гендерної нерівності. Сприяння досягненню гендерної рівності і подоланню дискримінації в сфері освіти є одним із пріоритетів діяльності ЄКПО та її членських організацій, оскільки школи мають бути безпечним і вільним від дискримінації простором як для вчителів, так і для учнів задля розвитку якісної освіти. Тому підтримку гендерної рівності можна знайти в усіх пунктах Робочої програми ЄКПО на 2017-2020 рр.

ЄКПО прийняв декілька документів щодо гендерної рівності, наприклад, програмний документ «Педагогічна професія у 21-му столітті і використання ІКТ», в якому закликається до недискримінаційного доступу до ІКТ і позбавленню від стереотипів щодо використання цифрових технологій.

У середньому в Європі жінки заробляють на 17 % менше, аніж чоловіки. Одна з причин цього полягає в тому, що жінкам важче поєднувати роботу та сімейні обов'язки. У результаті, жінки частіше працюють неповний робочий день, мають перерви в кар'єрі, що безпосередньо впливає на їх заробітну плату.

Низька заробітна плата означає й більш нижчі пенсії. А скорочуючи розрив в оплаті праці за гендерною ознакою, також скоротиться різниця в пенсії чоловіків та жінок, яка прирікає останніх на життя в бідності у похилому віці.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори