Німеччина: довга дорога до школи не сприяє успішному навчанню

Німеччина: довга дорога до школи не сприяє успішному навчаннюТривала дорога до школи, спричинена закриттям місцевих шкіл, негативно впливає на здоров’я учнів та на їхні шкільні досягнення.

Це один із висновків нещодавнього дослідження відвідуваності шкіл, проведеного науково-дослідним інститутом німецької компанії медичного страхування AOK, про який йдеться в заяві членської організації Інтернаціоналу Освіти Verband Bildung і Erziehung (VBE).

«До цього часу ані освітянські органи, ані національні уряди не вивчали впливу тривалої дороги, із дому до школи та зі школи до дому, на стан здоров’я учнів та їх успішність», – заявив федеральний Президент VBE Удо Бекман у заяві, опублікованій 27 серпня. Він вимагає від компетентних органів встановити, скільки часу фактично займає дорога дітей до школи, і як тривалість цього часу впливає на їх навчання.

«Перебування в машині або в автобусі до трьох годин на день – не рідкість у сільській місцевості. Це втомлює дитину набагато більше, ніж дорослих» – стверджує Бекман. Тому діти страждають більше, ніж дорослі.

Інші непрямі фактори також впливають на фізичний і психологічний стан дитини. «Необхідно довше нести важкий портфель, раніше вставати, пізніше робити домашні завдання – а все це означає, що залишається менше вільного часу, необхідного для збалансованого життя», – додає Бекман.

Учні можуть страждати від втоми і головного болю. «Дорослі, які протягом довгого часу працюють у таких умовах, мають досвід подолання цих симптомів, і психологічно сильніші. Психіка дітей, навпаки, вразлива і менш захищена від стресів і виснаження – ось чому такі фактори ризику, як великі відстані до школи, повинні бути зведені до мінімуму».

Бекман стверджує, що «школи будь-якого типу повинні бути на доступній відстані від місця проживання дітей – це особливо стосується початкової школи. А гасло «Менший вік – коротша відстань» повинно застосовуватися до усіх рівнів школи». Тільки в цьому випадку можна гарантувати, що діти не будуть піддаватися стресу і небезпеці тривалих поїздок до школи. І уряд повинен вивчити цю ситуацію.

Профспілка VBE закликала уряд землі Північний Рейн-Вестфалія провести дослідження для того, щоб з’ясувати, скільки часу фактично займає дорога з дому до школи і як вона впливає на навчання учнів.

«Педагоги всього світу піклуються про стан здоров’я своїх учнів та їх умови навчання», – стверджує Генеральний секретар Інтернаціоналу Освіти Фред ван Левен, – «тому Інтернаціонал освіти вітає ініціативу наших німецьких колег. Результати дослідження з Німеччини повинні переконати уряди інших країн не використовувати економічну кризу як виправдання для закриття шкіл та не заставляти дітей долати на великі відстані, тим самим підриваючи здоров’я дітей і рівень їх навчальних досягнень».


Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори