Профспілка вчителів Греції відкинула пропозиції міністра щодо збільшення робочого часу

Профспілка вчителів Греції відкинула пропозиції міністра щодо збільшення робочого часуНа минулому тижні міністр освіти Греції Арістідес Балтас запропонував продовжити тривалість робочого часу освітян на дві години на тиждень, щоб компенсувати дефіцит кадрів у державних школах.

Профспілка вчителів середньої школи Греції OLME рішуче відхилила цей заклик міністра освіти. Профспілка обурено заявляє, що вчителі уже й так занадто постраждали від багаторічної жорсткої економії.

Сфера державної освіти Греції зазнала значних втрат з того часу, як фінансова криза вдарила по країні в 2010 році. Чимало шкіл були закриті, багато вчителів звільнені, зарплата ж тих, хто залишився, була зменшена майже в два рази, здійснюються нападки і на їх права на пенсійне забезпечення. Всі ці атаки проводилися попереднім урядом у намаганні виконати вимоги так званої «трійки» – МВФ, Єврокомісії та Центробанку.

OLME був в авангарді боротьби за права вчителів. Сьогодні, коли новий уряд СІРІЗА вимушений вдатися до нових заходів жорсткої економії, схоже, що ці атаки поновляться.

У заяві OLME сказано: «Ми будемо виступати проти будь-яких дискусій про вирішення гострих проблем освіти шляхом урізання трудових прав вчителів». Профспілки звинуватили міністра у нездатності найняти достатню кількість вчителів для заповнення прогалин у шкільній системі.

У липні 2015 року делегати 7-го Всесвітнього конгресу Інтернаціоналу освіти одноголосно підтримали надзвичайну резолюцію на підтримку грецьких вчителів з метою координації дій у боротьбі з жорсткою економією та іншими формами неоліберальної політики.

Резолюція уповноважує Інтернаціонал Освіти і Європейський комітету профспілок освіти взаємодіяти з європейськими та глобальними інститутами і підтримувати дії членських організацій на національному та міжнародному рівні.

Резолюція була запропонована головою OLME Темістоклісом Котсіфакісом. У своєму виступі він описав руйнівний вплив заходів економії на сферу освіти в Греції: бюджет освіти скорочений на 35%, чисельність вчителів – на 28%, заробітної плата – на 45%. Рівень безробіття в країні сягнув 60%. Політика жорсткої економії призвела до «гуманітарної кризи в Греції», заявив він.

Під час обговорення резолюції делегати Конгресу Інтернаціоналу Освіти закликали до захисту інвестицій в освіту і пошуку належної політики для загального поліпшення умов, створення стратегічних альянсів між зацікавленими сторонами.

Делегати також висловили стурбованість з приводу поділу Європи на Північ і Південь і проблеми «витоку мізків».

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори