Система освіти в Греції знаходиться на межі краху

Система освіти в Греції знаходиться на межі крахуПротягом останніх трьох років сфера освіти в Греції постраждала від впровадження жорстких заходів, у тому числі скорочення державних видатків на освіту на 33% (2009-2012 рр.) і ще додатково на 47% до 2016 року, а також зниження заробітної плати вчителів, яке для вчителів-початківців сягнуло 45%. Крім того, кількість постійно працюючих вчителів було скорочено на 12%.

Відбулося закриття шкіл, ліквідація структур з підтримки освіти, до кінця навчального року було втрачено 32 тис. навчальних годин на тиждень через брак вчителів.

Цього року, на Великдень, коли школи були закриті, уряд Греції схвалив ще більш драконівські заходи:

- звільнення 10 тис. помічників учителів станом на вересень;

- обов'язкові переведення постійно працюючих вчителів по всій країні;

- збільшення навчального навантаження на 2-5 годин, в результаті чого значна кількість вчителів стануть зайвими і, тому, підлягають звільненню;

- подальше закриття і злиття шкіл та збільшення числа учнів у класі.

Федерація вчителів середніх шкіл Греції (ФВСШГ) двічі зверталася до грецького уряду із закликом до відкритого діалогу, як до, так і після голосування пакету заходів.

ФВСШГ попросила призупинити впровадження цих заходів до проведення суспільного діалогу і закликала міністра освіти дати публічне зобов'язання припинити звільнення. Досі уряд відмовлявся брати участь у будь-якому діалозі з вчителями.

10 липня голова профспілки зустрівся з міністром освіти Константиносом Арванітопулосом. Зустріч закінчилася безрезультатно. Міністр заявив, що уряд наполягає на звільненнях, а федерація працівників освіти відповіла, що не погодиться з цим. Кілька сотень вчителів прийшли до міністерства підтримати своїх представників. Поліція застосувала силу і сльозогінний газ, щоб не пропустити учасників акції протесту в будівлю міністерства освіти.

16 липня в Греції відбувся загальний страйк на знак протесту проти запланованих масових скорочень державних службовців, активну участь у якому взяли і вчителі. В Афінах в демонстрації взяли участь понад 30 тисяч осіб.

Уряд Греції нещодавно також видав наказ про громадську мобілізацію, який позбавляє профспілки права на страйк. Це рішення підриває основні громадянські свободи і демократичні права.

Європейський комітет профспілок освітян висловив глибоку стурбованість у зв'язку з останніми подіями в Греції, затриманням та звільненням з роботи вчителів, які висловлюють свою незгоду з політикою уряду, проводячи численні страйки та акції протесту.

Європейський комітет профспілок освітян вважає, що Європейська комісія повинна вжити заходів, щоб зупинити руйнування демократії в Греції. Майбутнє Європи залежить від якісної освіти, до того ж, Європейська Комісія включила освіту в п'ять основних цілей Стратегії «Європа-2020», а у численних документах підкреслює важливість сектору освіти як стратегічного ресурсу забезпечення зростання. Політика жорсткої економії, яка реалізовується в державах-членах ЄС, суперечить цьому і наражає на небезпеку майбутнє Європи.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори