Парламент Греції схвалив скорочення держслужбовців, якого вимагають кредитори

Парламент Греції схвалив скорочення держслужбовців, якого вимагають кредиториПарламент Греції пізно ввечері 17 липня ухвалив пакет законів про скорочення держсектора, що був обов'язковою умовою для виділення країні чергового траншу допомоги від міжнародних кредиторів.

За ухвалення пакету законів голосували тільки представники, які входять до правлячої коаліції партій «Нова демократія» і ПАСОК (партія соціал-демократичного напрямку), в той час як опозиція в повному складі голосувала проти.

Більшість із статей закону були підтримані 153 депутатами з присутніх у залі при необхідному мінімумі в 151 голос. Нові норми передбачають звільнення понад 4 тис. держслужбовців до кінця року. Крім цього, найближчим часом ще 25 тис. чоловік, в основному, вчителі і поліцейські, будуть переведені в робочий резерв. Зокрема, в нього будуть переведені 2,5 тис. вчителів зі зберіганням 75% від основного окладу до звільнення. Протягом восьми місяців у них буде можливість знайти нові робочі місця в держсекторі, в іншому випадку вони також будуть звільнені.

Прийняття закону супроводжувалося масовими акціями протесту біля будівлі парламенту, в яких взяли участь близько 5 тис. чоловік. Раніше, перед початком обговорення законопроекту, найбільші профспілки Греції оголосили про проведення страйку. Схвалення нового пакету законів було обов'язковою умовою для отримання Грецією кредиту в розмірі 6,8 мільярда євро від ЄС та Міжнародного валютного фонду.

Греція є країною, яка найбільше постраждала від боргової кризи в Єврозоні. Протягом останніх декількох років Афіни регулярно отримують позики від міжнародних кредиторів. Для виділення допомоги владі країни доводиться приймати непопулярні закони, спрямовані на скорочення бюджетних витрат.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори