Профспілки проти жорсткої економії в Європі

Профспілки проти жорсткої економії в ЄвропіУ багатьох країнах Європи продовжується політика жорсткої економії, яка в першу чергу відбивається на працівниках бюджетних секторів, зокрема, освіти, підриваючи не тільки трудові права самих освітян, але й право усіх громадян на отримання якісної освіти.

Так, в Греції за останні три роки освіта стала об’єктом жорстких заходів економії, серед яких – скорочення державного фінансування сектору на 33 % з 2009 по 2012 роки й подальші заплановані скорочення до 47% до 2016 року, скорочення зарплати вчителям-початківцям на 45%.

Крім того, кількість вчителів було скорочено на 12%. Закрито низку шкіл, розладнано освітню структуру, через дефіцит учителів втрачено 32 тисячі навчальних годин. Під час великодніх канікул, коли школи були закриті, грецький уряд погодив проведення ще більш драконівських заходів:

– звільнення з вересня десяти тисяч помічників вчителів;
– примусові переводи вчителів по країні;
– збільшення на 2-5 годин навантаження на вчителів у результаті звільнень;
– подальші закриття та об’єднання шкіл та збільшення кількості учнів у класах.

Федерація вчителів середніх шкіл Греції двічі зверталася із закликом до уряду Греції розпочати діалог. Профспілка вимагає відмінити заходи до їх громадського обговорення та закликає міністра освіти публічно зобов’язатися припинити звільнення. Поки що уряд відмовляється вступати в діалог з учителями.

Європейський комітет профспілок освіти звернувся до голови Європейської Комісії Жозе-Мануеля Баррозу і закликав його стати на захист освіти, оскільки політика економії, яка реалізовується в державах-членах ЄС, наражає на небезпеку майбутнє Європи та суперечить численним заявам самої Єврокомісії про важливість освіти як стратегічного ресурсу забезпечення зростання.

У свою чергу, профспілки вчителів Португалії закликали до проведення національної демонстрації 15 червня та страйку 17 червня, що співпадає з першим днем випускних екзаменів у середніх школах.

Таке рішення було прийняте дев’ятьма профспілками у відповідь на нещодавно проголошені Урядом заходи, які стосуються навантаження на вчителів та допомоги під час переміщень.

Європейський комітет профспілок освіти висловив солідарну підтримку португальським учителям і закликав уряд країни відмовитися від реалізації запланованих заходів, які призведуть до звільнення тисяч учителів та залишать їх без будь-якої підтримки. Під тиском «трійки» – Європейської Комісії, МВФ і Європейського центробанку – уряд планує збільшити робочий час до 40 годин на тиждень, скоротивши при цьому зарплату.

Очікується, що відповідна поправка до бюджету вступить в другій половині 2013 року. У результаті – відбуватимуться подальші скорочення учителів та освітніх працівників, злиття шкіл, збільшення розміру класів, маргіналізація учнів з особливими потребами.

Профспілки вчителів вирішили вдатися до акції протесту саме в час випускних іспитів. Вони не дійшли до порозуміння з міністерством освіти щодо забезпечення мінімального рівня роботи під час страйку. Генеральний секретар Національної федерації освіти Діас да Сільва заявив, що буде проходити тільки один день і екзамени у випадку необхідності можна буде перенести.

«Це напружений період, але в нас немає вибору. Відкладати акції до вересня безглуздо і невиправдано, оскільки якщо ми не будемо діяти сьогодні, тисячі учителів втратять роботу» – пояснює генеральний секретар Національної федерації вчителів Маріо Ногуейра. Він також підкреслив, що профспілки готові до діалогу і оголосили про організацію акцій заздалегідь, щоб було достатньо часу для проведення переговорів.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори