Грецькі вчителі одягли військову форму після мобілізації

Грецькі вчителі одягли військову форму після мобілізаціїУ понеділок ввечері 13 травня 2013 року в центрі Афін сотні грецьких вчителів у військовій формі провели ходу на знак протесту проти оголошеної урядом громадянської мобілізації. 14 травня відбувся 24-годинний страйк держслужбовців Греції під гаслом «Боротьба вчителів – боротьба всіх трудящих», на знак солідарності з вчителями.

Профспілка вчителів ще 10 травня вирішила страйкувати під час загальних іспитів у школах Греції, вимагаючи скасувати рішення уряду збільшити навчальні години. Однак кабінет міністрів заявив, що не допустить зриву іспитів, за підсумками яких випускників шкіл приймають до вищих навчальних закладів, і оголосив мобілізацію 86 тис. вчителів.

Тим, хто не виконає розпорядження уряду і не вийде на роботу, загрожує штраф і тюремне ув’язнення.

Профспілка вчителів OLME у понеділок увечері влаштувала ходу до площі Синтагма, де розташований парламент Греції. Багато вчителів були у військовій формі, деякі заклеїли рот, намагаючись таким чином показати, що їм не дають висловити свою позицію щодо рішення уряду.
Крім цього 16 тавня відбувся чотиригодинний страйк держслужбовців.

Також 13 травня Державна рада – Верховний суд Греції – відмовилася на вимогу вчительської профспілки призупинити дію рішення уряду про цивільну мобілізацію вчителів. Профспілка вважає рішення уряду неконституційним, що суперечить Європейській конвенції з прав людини, а також конституційним законам про свободу профспілкової діяльності. Державна рада розгляне скаргу OLME на пленарному засіданні 7 червня.

Уряд Греції вважає, що рішення про мобілізацію відповідає конституції і законам, які дозволяють застосовувати подібні заходи для захисту суспільних інтересів.

«Я думаю, що ми повинні були за будь-яку ціну уникнути того, щоб 100 000 сімей та їхні діти виявилися заручниками. Уряд не міг допустити цього», – заявив офіційний представник уряду Симос Кедікоглу, який весь день роз’яснював у теле-та радіоінтерв'ю рішення уряду.

Він зауважив, що в Греції вчителі працюють в середньому менше, ніж у Європі, а рівень викладання в школах став набагато нижчим, ніж 40 років тому, коли, за словами Кедікоглу, в його класі було 40 учнів. І хоча тисячі вчителів працювали менше 12 годин на тиждень, уряду довелося витратити 300 мільйонів євро для того, щоб найняти тимчасово вчителів у ті школи, де їх не вистачає, сказав офіційний представник уряду.


Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори