Конференція Інтернаціоналу Освіти: вища освіта і наука – громадські послуги

Конференція Інтернаціоналу Освіти: вища освіта і наука – громадські послугиVIII конференція Інтернаціоналу освіти

Членські організації Інтернаціоналу Освіти віддані справі захисту та сприяння реалізації професійних, академічних і профспілкових прав, а також прав людини працівників вищої освіти.

Це зобов’язання було ще раз підтверджене на 8-й конференції Інтернаціоналу освіти з питань вищої освіти та науки, що відбулася 25-27 вересня 2012 року у Буенос-Айресі (Аргентина).

Під час церемонії закриття конференції незалежний консультант Девід Робінсон представив основні висновки конференції. Серед яких – рекомендації Виконавчій раді і Секретаріату Інтернаціоналу Освіти, зокрема, прийняти політичну заяву щодо плати за навчання. У цій заяві зазначено, що плати за навчання не повинно бути взагалі, вона має бути поступово зниженою і відміненою.

Член Виконавчої ради Інтернаціоналу Освіти Грем МакКалоч нагадав учасникам, що вища освіта і наука є основоположним правом відповідно до політики Інтернаціоналу Освіти, затвердженої на останньому з’їзді. Таким чином, органи державної влади мають забезпечити його реалізацію, як громадської послуги, доступної для усіх.

Грем МакКалоч також висловив від імені Інтернаціоналу Освіти щиру подяку приймаючій організації – Національній конфедерації викладачів університетів Аргентини – за теплий прийом і гостинність під час заходу.

Регіональний координатор в Латинській Америці Комберті Родрігес підкреслив велике значення цього глобального форуму: «Неоліберали постійно повторюють, що профспілки приречені на зникнення. Ця конференція є яскравим доказом провалу їх передбачення».

Посилюючи міжнародну солідарність

Представники вищої освіти і науки погодилися посилювати співпрацю, обмін інформацією та передовим досвідом з питань проведення кампаній, органайзингу, колективних переговорів, а також сприяти досягненню рівності в галузі.

Особливу увагу було також приділено необхідності зміцнення міжнародної солідарності та співпраці з метою розвитку.

Лобіювання урядів на глобальному рівні

У своєму виступі на церемонії відкриття Генеральний секретар Інтернаціоналу Освіти Фред ван Левен торкнувся проблем у галузі освіти. «Вища освіта у багатьох країнах світу стикаються зі схожими проблемами. Фактично багато з цих проблем є глобальними проблемами, які вимагають глобальних рішень», – зазначив він.

Існує необхідність в скоординованих міжнародних діях для забезпечення якості та рівноправності в системі державної освіти, шляхом створення глобальних умов, необхідних для здійснення національними урядами достатніх інвестицій, наголосив він.

«Ми постійно заявляємо у своїй взаємодії з ЮНЕСКО, ОЕСР, Світовим банком, групою двадцяти та МВФ, що інвестиції в державну освіту мають вирішальне значення для виходу з кризи», – заявив ван Левен.

Вища освіта не для продажу

Основні питання, які обговорювалися на конференції – впровадження ринкових відносин і торгівля в галузі освіти та інтелектуальної власності, розповсюдження тимчасової зайнятості, застосування моделей управління освітніми установами, властивих приватному сектору та прибутковим організаціям, приватизація надання освітніх послуг.

Розповсюдження тимчасової зайнятості стало великою проблемою у всьому світі. Наприклад в Латинській Америці, не рахуючи Бразилії, майже 80 відсотків викладачів є так званими «таксі»-професорами. Тобто, вони працюють на тимчасових контрактах, нерідко на один курс лекцій, і змушені курсувати між різними навальними установами для того, щоб заробити на життя.

Учасники прийняли рішення збирати інформацію від членських організацій щодо незахищеної та тимчасової занятості в галузі.

Серед інших обговорюваних питань: захист досліджень в суспільних інтересах; виклик політиці звітності, рейтингам університетів; організація студентів педагогічних навчальних закладів, молодих викладачів та дослідників, а також дотримання принципів рівності та різноманітності в галузі.

Учасники також обговорили вплив заходів суворої економії на галузь і те, яким чином профспілки, що об’єднують працівників вищої освіти та науки, можуть більш ефективно захищати представників професії за рахунок організації, мобілізації та політичних дій.

Сила Інтернаціоналу Освіти

«Разом, ми сильніші і можемо успішно вирішувати численні проблеми, з якими зіштовхуються вищі навчальні заклади, науково-дослідні установи, профспілки, освітяни та студенти в існуючих економічних і політичних умовах», – заявив заступник генерального секретаря Інтернаціоналу Освіти Девід Едвардс.

«Інтернаціонал освіти – це ваша організація, і її сила складається із сили її членів».

Дев’ята Міжнародна конференція з питань вищої освіти та науки відбудеться у 2014 році на африканському континенті.

Завантажити Висновки VIII Конференції Інтернаціоналу Oсвіти з питань вищої освіти та науки visnovki-konferenciyi.doc [35.5 Kb][39] Завантажити Переглянути документ онлайн


Міжнародний відділ ЦК Профспілки



Конференція Інтернаціоналу Освіти: вища освіта і наука – громадські послуги    Конференція Інтернаціоналу Освіти: вища освіта і наука – громадські послуги

Конференція Інтернаціоналу Освіти: вища освіта і наука – громадські послуги    Конференція Інтернаціоналу Освіти: вища освіта і наука – громадські послуги

Конференція Інтернаціоналу Освіти: вища освіта і наука – громадські послуги

Схожі публікації


Догори