Освіта для формування громадян Світу

Освіта для формування громадян СвітуСаме з такою назвою 10-11 лютого 2014 року у м. Хайфа, Ізраїль, відбулася Міжнародна освітня конференція, у якій взяли участь представники освітян з понад 35 країн світу.

Перед учасниками конференції з вітальними промовами виступили Міністр освіти Ізраїлю Шай Пірон і Генеральний секретар Інтернаціоналу освіти Фред ван Левен. Організатор заходу – Інтернаціонал Освіти спільно з Профспілкою вчителів Ізраїлю.

З основною доповіддю на тему «Освіта для формування громадян Світу» виступив професор Жорж Хаддад, колишній Директор досліджень і прогнозів у сфері освіти, сектор освіти ЮНЕСКО.

Після цього учасники обговорили питання розробки навчальних планів, які враховують соціальне різноманіття і різнорідність, розвитку демократії в школах, гендерної рівності і соціальної справедливості.

Зокрема, учасники зазначили, що соціальна різнорідність, як у місцевому, так і у всесвітньому масштабі, повинна бути якнайкраще представлена в навчальних планах, з використанням прикладів з повсякденного життя, з навколишнього суспільства, а також з використанням образів із різних культур.

Як майбутні виборці й активні члени демократичного суспільства учні вже на шкільній лаві повинні засвоїти основоположні принципи демократичної системи: як ця система впливає на їхнє життя і визначає структуру суспільства, в якому вони живуть.

Розвиток в школах викладання, націленого на демократію, сформує громадян, які усвідомлюють свою відповідальність, володіють знаннями і силою, щоб будувати своє суспільство і країну відповідно до демократичних принципів рівності і справедливості.

Цікава дискусія відбулася на тему «Освіта в цифровий вік». Під час обговорення підіймалися питання використання інформаційних технологій у класних кімнатах, зокрема використання Інтернету, соціальних мереж, Вікіпедії.

Окрема сесія була присвячена питанням фінансування освіти. Учасники підкреслили, що витрати на освіту – це інвестиції в майбутнє.

Для гарантування їх у належному розмірі необхідно забезпечити справедливе оподаткування прибутків, адже дослідження і статистичні аналізи останніх років вказують на великий потенційний прибуток від корпоративних та інших податків, які в даний час не стягуються і могли б використовуватися саме для фінансування освіти.

У роботі конференції взяв участь Голова Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов.

Голова Профспілки освітян України провів зустрічі та переговори з генеральним секретарем Інтернаціоналу Освіти Фредом ван Левеном, генеральним секретарем Профспілки вчителів Ізраїлю Йосипом Вассерманом та керівниками профспілок країн Європи з питань подальшої співпраці.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки


Освіта для формування громадян СвітуОсвіта для формування громадян Світу

Освіта для формування громадян СвітуОсвіта для формування громадян Світу

Схожі публікації


Догори