Світові лідери обговорили глобальні пріоритети фінансування освіти в Осло

Світові лідери обговорили глобальні пріоритети фінансування освіти в Осло6-7 липня за участі Інтернаціоналу освіти відбулась зустріч високого рівня в Осло, на якій світові лідери обговорили, як забезпечити концепцію та зобов’язання глобального руху «Освіта для всіх», прийняті на Всесвітньому освітньому форумі, необхідним фінансуванням, пріоритетами і політичною волею.

Учасники саміту з питань освіти заради розвитку обговорили фінансування, необхідне для реалізації майбутніх глобальних цілей в галузі освіти. На конференції зі сталого фінансування в Аддис-Абебі, яка відкрилася сьогодні, 14 липня, має бути досягнуто консенсусу із зазначеного питання.

«У нашій глобальній доповіді щодо руху «Освіта для всіх» яскраво продемонстровано, що втрачені в минулому можливості реалізувати право на освіту можна виправити – а саме розпочати діяти негайно і виробити довгострокове бачення, щоб гарантувати кожному учню допомогу з боку висококваліфікованого, професійно підготовленого та забезпеченого вчителя» - зазначив Генеральний секретар ІО Фред ван Левен. «Ми запропонували своє бачення фундаментальних основ для забезпечення права на якісну освіту. Ми активно працюємо з нашими партнерами, щоб гарантувати, що досвід і мудрість вчителів сприятимуть плануванню і впровадженню політики».

На кону важливе питання: чи візьмуть країни-донори на себе зобов'язання інвестувати необхідні кошти для забезпечення права всіх людей на безкоштовну, рівноправну, якісну освіту, чи, навпаки, повернуться спиною до тих 59 мільйонів дітей, які сьогодні не відвідують школи.

Прем'єр-міністр Норвегії Ерна Солберг та Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун відкриваючи саміт, закликали до дій у таких критично важливих напрямах: 1) фінансування; 2) рівноправність дівчат; 3) освіта у надзвичайних ситуаціях; 4) якість викладання і навчання. Їх підтримали наступні доповідачі – Малала, пакистанська правозахисниця, яка виступає за доступність освіти для жінок у всьому світі, спеціальний посланник ООН Гордон Браун, генеральний директор МОП Гай Райдер, голова Глобального партнерства заради освіти Джулія Гіллард, які у своїх виступах наголосили на скороченні доступних ресурсів, зростанні потреб та на чіткому виборі, який постає перед світовою спільнотою напередодні прийняття нових цілей сталого розвитку до 2030 року.

Разом із ЮНЕСКО, урядом Норвегії та Європейською комісією, ІО виступив співорганізатором одного із заходів, що передував саміту в Осло та відбувся в Норвезькому домі в Брюсселі: «Інвестиції в учителів - інвестиції в навчання: передумова для трансформуючої сили освіти». Саміт у Осло закликав учасників третьої Міжнародної конференції з фінансування заради розвитку в Аддис-Абебі активізувати міжнародне співробітництво, як це відображено в проекті підсумкового документу. Фінансування освіти має бути ключовим елементом фінансування сталого розвитку.

Під час однієї з чотирьох основних панелей саміту «Якість і навчання» Фред ван Левен окреслив зобов’язання ІО закликати до відповідальності уряди, які проводять приватизацію та аутсорсинг своїх обов'язків, перейти до широкої та сміливої програми щодо забезпечення якості освіти, як це передбачають три стовпи кампанії «Об'єднаймося заради якісної освіти», і вирішити питання глобального дефіциту вчителів. Він також підтримав спеціального посланника ООН Гордона Брауна у заклику створити спеціальний гуманітарний фонд для освіти в надзвичайних ситуаціях, наприклад таких, які виникали у Пакистані та Сирії.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки
(За матеріалами Інтернаціоналу освіти)

Схожі публікації


Догори