Генеральна угода на новий строк: коли віднайдемо компроміс?

Генеральна угода на новий строк: коли віднайдемо компроміс?Сьогодні, 17 березня 2016 року, в Інформаційному агентстві «УНІАН» відбулася прес-конференція «Генеральна угода – камінь спотикання чи нова якість трудових відносин: позиція профспілок». 

Керівники та представники п’яти найчисельніших репрезентативних національних профоб’єднань країни в складі Спільного представницького органу профспілок озвучили причини, які унеможливлюють підписання нової Генеральної Угоди між Урядом, Спільним представницьким органом Сторони роботодавців на національному рівні і Стороною профспілок в особі СПО всеукраїнських профспілок та профспілкових об'єднань для ведення колективних переговорів та соціального діалогу на національному рівні.

Учасники прес-конференції –  Григорій Осовий, голова СПО об’єднань профспілок, голова ФПУ,  Анатолій Акімочкін – заступник голови Конфедерації вільних профспілок України, Анатолій Широков – заступник голови СПО, голова Об’єднання всеукраїнських автономних профспілок, Сергій Кондрюк – перший заступник голови СПО, заступник голови ФПУ,  Вадим Бубняк – голова Ради Профспілки залізничників і транспортних будівельників.

Було, зокрема, повідомлено, що наприкінці лютого 2014 року розпочато нові переговори з укладення Генеральної угоди на 2015-2017 роки.

За підсумками численних засідань та спільних робочих комісій для ведення колективних переговорів і підготовки проекту Генеральної угоди на новий строк були сформовані проект Угоди з узгоджених положень та таблиця розбіжностей до неї.

Серія консультацій керівництва сторін соціального діалогу дозволили дещо зблизити Сторонам свої позиції.

Однак у ході засідання Спільної робочої комісії повноважних представників Сторін колективних переговорів і підготовки проекту Генеральної угоди на новий строк, яке відбулося 10 лютого 2016 року, сторонам не вдалося досягти згоди щодо визначення строку дії нової Генеральної угоди та компромісних редакцій неузгоджених принципових положень.

Зокрема, принципові для профспілок положення стосувалися темпів скорочення грошового розриву між посадовим окладом (тарифною ставкою) працівника І тарифного розряду ЄТС та мінімальною заробітною платою та залежності ставки І тарифного розряду від показників мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму.

Профспілки категорично не погодилися з такою політикою знецінення праці та її гідної оплати. Адже для звичайного працівника це означає, що роботодавець матиме законне право платити робітникові менше ніж 1378 гривень.

Запропоновані Стороною органів виконавчої влади темпи скорочення були категорично не сприйняті профспілками бюджетної сфери, а профспілки промислового сектору економіки визначили пропозиції Сторони роботодавців щодо скасування прямої залежності ставки І тарифного розряду від показників мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму неприйнятними.

Профспілкові лідери наголосили, що такі пропозиції є неприйнятними для профспілок, оскільки вони погіршують домовленості, передбачені чинною Генеральною угодою, та звужують права працівників бюджетної сфери на оплату праці порівняно з нормами Законів України та Кодексу законів про працю в Україні.

 

Довідково
Генеральна угода – це суспільний договір, який врегульовує основні принципи і норми реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні між Стороною власників в особі Кабінету Міністрів України та Спільного представницького органу Сторони роботодавців на національному рівні і Стороною профспілок в особі Спільного представницького органу всеукраїнських профспілок та профспілкових об'єднань для ведення колективних переговорів та соціального діалогу на національному рівні.

Угода – це  також основа для розроблення та укладення галузевих і регіональних угод, колективних договорів.

Переговори з укладення Генеральної угоди на 2013-2015 роки, які розпочалися ще у 2012 році і не мали позитивного результату, а за наполяганням профспілкової сторони були визнані завершеними й іншими Сторонами соціального діалогу.

Наприкінці лютого 2014 року розпочато нові – з укладення Генеральної угоди на 2015-2017 роки. 

 

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

 

Генеральна угода на новий строк: коли віднайдемо компроміс? Генеральна угода на новий строк: коли віднайдемо компроміс?

 

Генеральна угода на новий строк: коли віднайдемо компроміс?Генеральна угода на новий строк: коли віднайдемо компроміс? 

 

Генеральна угода на новий строк: коли віднайдемо компроміс? Генеральна угода на новий строк: коли віднайдемо компроміс?

 

0
17 березня 2016
2 310

Схожі публікації


Догори