Нові підходи до фінансування стипендій у 2017 році: міжвідомча нарада

29 листопада 2016 року у Києві відбулася міжвідомча нарада щодо проекту  Постанови Кабміну «Про внесення змін до стипендійного забезпечення» для обговорення зміни підходів до фінансування стипендій у 2017 році.

У роботі заходу взяли участь Міністр освіти і науки Лілія Гриневич, заступник Міністра фінансів Сергій Марченко, заступник Міністрасоціальної політики Ольга Крентовська, представники профспілкових організацій та студентські активісти 

Від Профспілки працівників освіти і науки України вобговоренні взяла участь заступник Голови Профспілки Ольга Чабанюк. 

Під час зустрічі Мінфін та Міносвіти представили учасникам своє бачення зміни системи стипендійного забезпечення.

Зокрема, вирішено, що має бути соціальна стипендія для студентів, яким необхідна матеріальна підтримка, і академічна стипендія для тих студентів, які показують високі результати у навчанні.

«Зараз в проекті бюджету закладено 2,978 млрд грн на соціальні стипендії та 2 млрд грн на академічні стипендії. Ми ж пропонуємо перекинути 1,7 млрд грн із соціальних стипендій на академічні, що дозволить не лише повністю профінансувати збільшені соціальні стипендії, а й забезпечити виплату збільшених стипендій майже для половини студентів», – наголосила міністр Лілія Гриневич.

Із 50% студентів, які отримуватимуть стипендії, планується, що 43% – отримуватимуть академічні стипендії за рейтинговою системою, а соціальну отримуватимуть 7%.

При цьому для ВНЗ III-IV рівня акредитації мінімальна стипендія буде на рівні 1100 грн, що на 33,4% більше, ніж вминулому році. Кращі студенти отримуватимуть стипендію на 72,9% більше ніж зараз – 1600 грн, тобто на рівні прожиткового мінімуму.

Було наголошено, що при розрахунках зберігається сьогоднішнє співвідношення між мінімальними академічними стипендіями різних типів навчальних закладів, тому і для ВНЗ  III-IV рівня акредитації, і для ВНЗ  I-II рівня акредитації, і для ПТНЗ збільшення мінімальної стипендії передбачається на 33,4%. 

МОН представило й алгоритм, за яким здійснюватиметься перехід від чинної системи стипендійного забезпечення до нової. Було також домовлено, що Міністерство соціальної політики надасть свої пропозиції щодо виплат соціальних стипендій визначеним категоріям громадян.

Представники Профспілки, у свою чергу, вкотре наголосили, що позбавлення стипендій великої кількості студентства – неприпустимий антисоціальний крок і вони не погоджуються на будь-які звуження соціальних прав осіб, які навчаються. Стипендія – це вагома підтримка студента під час його навчання, гарантована низкою законів України, які потрібно виконувати. 
Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
стипендії,студенти

Схожі публікації


Догори