Проблеми і перспективи нового навчального року: засідання профільного Комітету (відео)

Сьогодні, 21 вересня 2016 року, відбулося розширене засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти за участю міністра освіти і науки України, народних депутатів – членів Комітету, представників від місцевих органів влади, навчальних закладів, громадськості.

Під час його проведення було обговорено ряд актуальних питань, зокрема проаналізовано стан і проблеми підготовки навчальних закладів України до 2016-2017 навчального року, підтверджено необхідність розгляду на наступному пленарному тижні пакету освітніх та наукових законів, в тому числі і закону «Про освіту», заслухано інформацію Міністерства науки і освіти щодо початку нового навчального року, а також із заступником Міністра фінансів України обговорено особливості проекту Державного бюджету України на 2017 рік у частині фінансування галузі.

У роботі розширеного засідання Комітету взяла участь делегація від Профспілки працівників освіти і науки України. Консолідовану позицію щодо проблемних питань у освітній галузі виголосив Сергій Романюк.

Заступник голови Профспілки наголосив на недостатності фінансування галузі до кінця цього року. Так, зокрема дефіцит обсягів освітньої субвенції складає 3,7 млрд. гривень, видатків місцевих бюджетів, – 2,2 млрд. гривень, недофінансування професійно-технічних навчальних закладів – 1,3 млрд. гривень. Має місце заборгованість із заробітної плати освітянам: станом на 1 вересня вона становила 30,4 млн. гривень.

Гострими залишаються питання оптимізації, скорочення мережі шкіл шляхом створення опорних шкіл, особливо у сільській місцевості. Адже законодавчого підґрунтя для створення таких структур навчальних закладів немає. Також Сергій Романюк наголосив, що не врегульованими залишаються питання фінансування ПТНЗ, виплати стипендій студентам, належної оплати праці педагогам, а відтак – якості освіти загалом.

На завершення обговорення народні депутати затвердили План заходівщодо проведення 16 листопада 2016 року парламентських слухань на тему «Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україні».


Завантажити виступ С. Романюка problemi-osvti-_vistup.doc [57.5 Kb][158] Завантажити Переглянути документ онлайн  




Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори