У вихідні переходимо на літній час

У ці вихідні Україна перейде на літній час. Цього року стрілки годинників переводимо на годину вперед о 3:00 ранку з 25 на 26 березня. Це означає, що вставати і лягати спати з цього моменту доведеться на годину раніше.

Це чергова порція стресу у житті українців. Для того, щоб впоратися з нею, варто вдатися до декількох простих кроків.

Крок 1: свіже повітря

Піші прогулянки повинні стати невід'ємною частиною вашого способу життя як мінімум за тиждень до переведення стрілок на літній час. Хоч, зрозуміло, такі прогулянки можуть і повинні бути частиною здорового способу життя будь-якої людини незалежно від пори року.

Крок 2: лягати раніше 

Постарайтеся лягати спати раніше приблизно за тиждень до запланованого переведення стрілок годинника на літній час. Це дасть організму можливість адаптуватися до зсуву в розпорядку дня.

У цей період також не завадить денний сон, якщо, звичайно, ваш спосіб життя це  дозволяє.

Крок 3: знижуйте навантаження

Постарайтеся знизити робочі навантаження і стрес напереродні переведення годинника, і перші тижні після цього.

Американські дослідники з'ясували, що в перші дні після переведення стрілок на літній час кількість нещасних випадків на виробництвах зростає на 5%. Дайте вашому організму пристосуватися до нового розпорядку дня. Особливо це актуально для літніх людей і тих, хто страждає від захворювань серцево-судинної системи.

Ризик інсультів після переходу на літній час зростає на 8%, з'ясували дослідники із Фінляндії. Спортсменам варто також уникати пікових навантажень на тренуваннях в період переходу на літній час.

Крок 4: стежте за харчуванням

Те, що ми їмо, має величезний вплив на те, як ми себе почуваємо. Постарайтеся не посилювати стрес, який викликає в організмі перехід на літній час, додатковим стресом від неправильного харчування.

Виключіть з раціону жирну і гостру їжу, не налягайте на солодощі. В цей час року майже відсутні натуральні овочі з вітамінами, тому не зашкодять вітаміни в таблетках.

Деякі медики рекомендують у цей період пити зелений чай, як засіб підтримки організму в тонусі.

Нагадаємо, стрілки годинника з метою економії енергії переводять на літній і зимовий час, починаючи з 1981 року. Передбачалося, що восени 2012 року Україна востаннє переведе час і залишиться у другому часовому поясі. Але уряд це питання так і не розглядав, тому українці продовжують переводити годинник двічі на рік.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
1
24 березня 2017
2 033

Схожі публікації


Догори