Сьогодні – Всесвітній день здоров’я

Всесвітнійдень здоров’я відзначається щорічно 7 квітня, починаючи з 1950 року. У цей деньу 1948 році вступив у силу Статут Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

ВООЗ присвячує кожен щорічний Всесвітній день здоров’я будь-яким темам і проводить різні пропагандистські заходи, як в цей день, так і тривалий час після 7 квітня. Зокрема, їм приділяють увагу Генеральний секретар ООН та Генеральний директорВООЗ в своїх щорічних посланнях, присвячених цьому дню.

Тема цьогорічногоВсесвітнього дня здоров’я: «Депресія: давай поговоримо», яка співпадає з назвоюкампанії ВООЗ.

Депресія є основною причиною погіршення стану здоров’я та інвалідності в усьому світі. Заостанніми оцінками ВООЗ, на сьогоднішній день понад 300 млн. людей у світіживуть з депресією, що свідчить про зростання більш ніж на 18% у період з 2005 до2015 року. 

Через відсутність підтримки і побоювань стигматизаціїбільшість людей з психічними розладами не звертаються за лікуванням, необхідним для того, щоб вони могли жити здоровим і продуктивним життям.

Як зазначила Генеральний директор ВООЗ д-р Маргарет Чен: «Ці нові дані служать сигналом для всіх країн, змушуючи їх знову замислитися над підходами до охорони психічного здоров’я і невідкладним вирішенням цієї проблеми в тій мірі, в якій вона цього заслуговує».

Необхідно також розширювати інвестиції. У багатьох країнах люди з розладами психічногоздоров’я якщо й отримують якусь підтримку, то дуже незначну. Навіть у країнах звисоким рівнем доходу майже 50% людей з депресією не отримують лікування. 

Інвестиції в охорону психічного здоров’я економічно обґрунтовані. Кожен долар США, інвестований у розширення масштабів лікування депресії і тривожних станів, приносить 4 долара США завдяки поліпшенню здоров’яі здатності працювати

Бездіяльність обходиться дорого. За результатами проведеного ВООЗ дослідження за підрахунком витрат на лікування і результатів щодо здоров’я в 36 країнах з низьким, середнім і високим рівнем доходу протягом15 років з 2016 до 2030 року, низькі рівні визнання і доступу до медичноїдопомоги щодо депресії й іншого поширеного психічного розладу, такого яктривожний розлад, призводить до глобальних економічних втрат, що вимірюється водин трильйон доларів США на рік. Ці втрати несуть сім’ї, роботодавці й уряду. Сім’ї несуть фінансові втрати, коли люди не можуть працювати. Роботодавцістраждають від того, що їх працівники стають менш продуктивними і нездатними працювати. Уряди змушені підвищувати витрати на охорону здоров’я і соціальнезабезпечення.

ВООЗ виявила міцні зв’язки між депресією й іншими неінфекційними розладами ізахворюваннями. Депресія підвищує ризик розвитку розладів, викликаних вживанням психоактивних речовин, і таких хвороб, як діабет і хвороби серця. І навпаки, люди з цими порушеннями здоров’я піддаються підвищеному ризику розвиткудепресії.

Крім того, депресія є важливим чинником ризику самогубства – з цієї причини щорічно обриваються сотні тисяч людських життів. Зараз особливої уваги потребують діти-підлітки, які теж вразливі й схильні до депресивних станів! 

Депресія –це поширене психічне захворювання, для якого характерні стійка зневіра і втратаінтересу до того, що зазвичай приносить людям задоволення, супроводжуваненездатністю виконувати повсякденні справи упродовж 14 або більше днів. Крімтого, для людей з депресією зазвичай характерні деякі з наступних ознак: занепад сил, зміна апетиту, більш-менш тривалий сон, тривожний стан, зниження концентрації, нерішучість, збуджений стан, почуття нікчемності, провини абобезнадійності, а також думки про заподіяння собі шкоди або самогубство.

Потрібно знати, що депресія сама собою не пройде. Як іінші хвороби її необхідно вчасно на ранніх стадіях лікувати.

Лікування включає в себе комплекс методів. Для успішного лікування пацієнту також необхідно дотримуватися рекомендацій лікаря щодо режиму терапії, термінів тощо. 

Бережіть своє здоров’я

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
0
7 квітня 2017
1 807

Схожі публікації


Догори