У Кишиневі на марш протесту вийшли тисячі вчителів

Федерація профспілок освіти і науки Молдови ESTUFM проінформувала, що після двомісячних переговорів про підвищення заробітної плати для допоміжного викладацького та технічного персоналу представники уряду Молдови запропонували обмежитися підвищенням лише на 100 молдавських лей, що в перерахунку становить 4,8 євро.

Відчуваючи серйозне занепокоєння про майбутнє викладацької професії в країні, на вулиці молдавської столиці 5 квітня вийшли тисячі вчителів з вимогами підвищення зарплат. Демонстранти пройшли по центральному бульвару і провели мітинг біля будинку уряду.

За інформацією профспілок, в акції протесту взяли участь приблизно 6 тисяч працівників освіти з різних регіонів Молдови. Учасники акції несли транспаранти з написами «Хочемо гідно жити!», «Дотримуйтесь закону».

Вчителі вимагають збільшити зарплати на 50% з 1 січня 2017 року, а також підвищити на 20% стипендії, одноразову допомогу молодим фахівцям і виплати пенсіонерам в освітній сфері.

Після низки мітингів і пікетів було вирішено припинити акції протесту і вийти на переговорний процес з урядом. В результаті Кабмін схвалив підвищення на 50% розміру одноразової допомоги, яку отримують молоді фахівці в селах. Крім того, уряд погодився, щоб молодим фахівцям у перші 3 роки роботи при 75-відсотковому навантаженні виплачувався повністю посадовий оклад.

ЄКПО підтримує свою членську організацію і закликає уряд Молдови висувати лише значущі і конструктивні пропозиції, а також здійснювати всі необхідні кроки в напрямку забезпечення гідних умов праці для залучення й утримання освітнього персоналу на робочих місцях в Молдові.

Європейський Директор ЄКПО Сьюзан Флокен висловила підтримку профспілці освітян Молдови та зазначила: «Переговори повинні вести до значимих результатів, а саме, створення гідних умов праці в сфері освіти, які дозволили б країні по-справжньому вирішувати проблеми, пов'язані з низькою привабливістю викладацької професії, а також зупинити відтік мізків та перехід кваліфікованих вчителів на більш високооплачувані професії у приватному секторі, що є досить актуальним для цієї країни».

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори