Чехія: Ні дешевій праці вчителів!

Чесько-моравська профспілка працівників освіти (ČMOS PŠ) вже довгий час докладає значних зусиль, щоб добитися підвищення заробітної плати вчителів принаймні до рівня 130% від середньої заробітної плати по країні (на сьогодні це приблизно 1300 євро в місяць).

На початку 2016 року ČMOS PŠ розпочала кампанію «Ні дешевій праці вчителів» у рамках кампанії національної конфедерації профспілок Чехій «Ні дешевій праці».

Протягом року профспілка неодноразово зверталася до Міністра освіти, Міністра фінансів і Прем'єр-міністра Чехії, провела низку зустрічей і переговорів з чеським урядом. Крім того, профспілка активно використовувала соціальні мережі для проведення акцій, виготовила та розповсюджувала власну атрибутику із хештегом #KonecLevnychUcitelu («Ні дешевій праці вчителів»), який став основним графічним символом кампанії. Кампанія отримала широку підтримку з боку громадськості, батьків, студентських і громадських організацій.

Протягом року ČMOS PŠ провела низку заходів, а восени розглядала можливість проведення страйку. Члени профспілки звернулися до своїх представників у Парламенті, провели кілька прес-конференцій, поступово збільшуючи тиск на уряд і демонструючи підтримку кампанії з боку громадськості. Основним заходом кампанії «Ні дешевій праці вчителів» стала конференція з нагоди 50-річчя Рекомендації ЮНЕСКО про статус вчителів, яка відбулася 30 вересня 2016 року. На конференції представники чеського уряду підтвердили свій намір збільшити видатки на освіту.

Профспілка ČMOS PŠ звернулася до уряду з вимогою підвищити зарплати вчителів на 10% з 1 січня 2017 року, але ця вимога не була повністю задоволена. Проте Профспілка вважає позитивним кроком погоджене підвищення зарплат на 8% з 1 вересня 2016 року. Початковою вимогою ČMOS PŠ було збільшення видатків на освіту на 8,4 млрд чеських крон (приблизно 311 мільйонів євро). Загальне ж зростання видатків з національного бюджету після вересневого і січневого підвищень склало 8,2 млрд чеських крон (близько 303 мільйонів Євро).

Профспілка освітян Чехії вважає, що цей компроміс був досягнутий багато в чому завдяки кампанії «Ні дешевій праці вчителів», оскільки у початковому проекті уряд передбачав набагато менше підвищення зарплат вчителів, ніж на 8%. Цей успіх є першим кроком на шляху до того, щоб освіта стала національним пріоритетом, як це було вже давно обіцяно профспілкам.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори