Хорватія: профспілки освітян активно відстоюють свої права

Хорватія: профспілки освітян активно відстоюють свої праваНаприкінці вересня 2015 року у секторі освіти Хорватії розпочався інтенсивний період акцій протестів.

Членські організації Європейського комітету профспілок освіти: Профспілка вчителів Хорватії (CTU), Незалежна профспілка працівників середньої освіти Хорватії (ITUWEC) і Незалежна профспілка працівників науки і вищої освіти (IURHEEC), що представляють працівників початкових, середніх і вищих освітніх закладів, взяли участь у «Вертикальному об'єднанні профспілок працівників освіти». Спільно, вони почали акцію протесту, яка триватиме до тих пір, поки уряд не відповість на їхні вимоги.

Існуючі проблеми почалися в серпні минулого року, коли було підписано колективну угоду між урядом Хорватії та профспілками працівників охорони здоров'я. Профспілки вели переговори щодо збільшення загальної заробітної плати на 4% в обмін на відмову від попередніх надбавок, які виплачувалися в різний час (4-8-10%).

Починаючи з 2003 р., положення про своєрідну надбавку було включено в усі угоди громадського сектору, проте уряд намагався виключити це положення, як стверджується, з метою просування заходів жорсткої економіки задля виведення країни з економічної кризи. Уряд виступив проти цієї угоди, також оприлюднивши новий закон, незважаючи на колективні угоди, в рамках яких велися переговори з профспілками різних секторів.

Профспілки працівників початкових і середніх шкіл вели переговори щодо угоди, згідно з якою, як тільки будь-який інший громадський сектор отримає 4-8-10% надбавки, заробітна плата роботодавців у сфері освіти також збільшиться. Однак, минулого місяця уряд підписав угоду з сектором охорони здоров'я, що надає інше збільшення заробітної плати і не дозволяє уряду аналогічно підвищити зарплату в усіх громадських секторах. Профспілки сфери освіти також намагалися приєднатися до переговорів, але залишилися осторонь.

Очевидно, що профспілкам працівників освіти пояснили, що в рамках державного бюджету на 2015 рік збільшення заробітної плати не передбачається, у той час як Міністр фінансів публічно заявив про те, що за підсумками перших семи місяців 2015 року відзначено несподіваний профіцит бюджету в розмірі 400 млн. євро.

Незважаючи на те, що уряд повинен добре знати про те, що працівники з вищою освітою, зайняті в секторі освіти вже, загалом, є самими низькооплачуваними працівниками в Хорватії, він відмовляється взяти на себе зобов'язання відносно сектора освіти.

Прем'єр-міністр публічно заявив, що освіта буде першою у списку пріоритетів після закінчення рецесії. Ми вважаємо, що прийшов час для того, щоб він виконав свою обіцянку!» – зазначив Вілім Рібік, голова Незалежної профспілки працівників середньої освіти Хорватії.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори