Страйкують учителі Берліна

Страйкують учителі БерлінаЯк повідомила Профспілка працівників освіти і науки Німеччини, педагоги Берліна оголосили страйк, вимагаючи покращення умов праці та підвищення посадових окладів.

21 серпня 3 тисячі вчителів провели акцію протесту проти негативного впливу діючих норм оплати праці і щодо необхідності забезпечення відповідних віку умов праці. Вони також засудили той факт, що Сенат землі Берліна (виконавчий орган місцевого самоврядування) позбавив їх права на колективні переговори.

«Десять років тому, місцеві політики вирішили, що вчителі не є міськими службовцями», – пояснила голова місцевого відділення профспілки Дорін Сіберник, – «У результаті понад 9 тисяч вчителів позбавлені своїх трудових прав як наймані працівники. Нам набридло, що нас не сприймають серйозно в якості найманих працівників».

Страйк учителів та його цілі законні

Дорін Сіберник назвала провокаційною відмову сенатора з питань фінансів Нуссбаума вступити в переговори з Профспілкою працівників освіти і науки Берліна.

«Це різко контрастує з рішенням суду з трудових спорів Берліна, який у квітні підтвердив законність нашого страйку і його цілей», – додала вона. «Крім того, суд чітко визначив, що нашим партнером у переговорах є сенатор Нуссбаум».

Профспілка звернулася до Сенату Берліна щодо початку переговорів про умови праці вчителів ще в листопаді 2012 року.

На переговори профспілка винесла вимоги щодо перегляду шкали посадових окладів вчителів та положення про відповідні віку умови праці, що дозволило б вчителям залишатися здоровими якомога довше.

Профспілка заявляє, що буде боротися, допоки Сенат не змінить свою позицію. «Очевидно, що умови праці вчителів визначають умови навчання учнів та студентів. Саме тому наша професія повинна бути безпечною для здоров'я», – говорить Сіберник.

Голова Міжгалузевої профспілки працівників сфери послуг (Verdi) Франк Бсірске також взяв участь у демонстрації вчителів і в своєму виступі наголосив, що Verdi солідарна зі страйком Профспілки вчителів.

Повага до прав вчителів на проведення колективних переговорів

«Ми категорично підтримуємо наші членські організації в Німеччині в їх боротьбі за забезпечення гідних умов праці та життя для вчителів», – заявив Мартін Рьомер, директор Європейського комітету профспілок освіти (ЄКПО).

Ці вимоги не несуть в собі нічого особливого; вони швидше є необхідними умовами забезпечення якості освіти в цій країні. ЄКПО настійно закликає органи влади Німеччини негайно розпочати діалог в дусі доброї волі з організаціями, що представляють інтереси педагогів».

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори