Сербські профспілки працівників освіти організували акції протесту

Сербські профспілки працівників освіти організували акції протестуОдразу 4 профспілки, що представляють інтереси працівників освіти Сербії, взяли участь в акціях протесту, які відбулися у центрі Белграда.

Учасники акцій висловлювали обурення з приводу скорочення своїх окладів на 10%, що було представлено урядом країни 1 грудня в якості одного із заходів економії.

За даними профспілок, у 300 сербських школах в день акції були скасовані заняття в класах. Президент Асоціації профспілок вчителів Сербії Драган Матіевіч заявив репортерам, що члени профспілок бойкотували зустрічі рад факультетів і не виставлять учням їх оцінки за перший семестр до тих пір, поки їх вимоги не будуть задоволені.

Міністерство освіти Сербії прийняло вимоги профспілки в тій частині, яка стосувалася участі профспілкових представників в обговоренні нового закону про освіту та спеціальної колективної угоди. Ця угода має бути підписана дуже скоро.

Пізніше Міністерство освіти заявило, що продовжує розробку закону в частині формування фонду оплати праці, проте бажання профспілок уникнути для своїх членів скорочення зарплат на 10% є нереалістичним.

Президент Профспілки працівників освіти Сербії Слободан Бражковіч заявив репортерам, що уряд пропонує вчителям одноразову допомогу в розмірі 7500 сербських динарів.

«Наша головна вимога залишається незмінною – ми хочемо компенсації втрат у зарплатах із резервів уряду в 2015 році», – заявив Бражковіч.

Коментуючи попередження з боку Міністерства освіти про те, що вчителі, які взяли участь у страйку, можуть зіткнутися з дисциплінарними санкціями, президент Форуму белградських гімназій Міодраг Сокіч зауважив, що подібні санкції неможливі, а вчителі, що брали участь у страйках, можуть бути теоретично відсторонені від виконання своїх обов'язків лише на день страйку.

Самі акції протесту закінчилися ходою до будівель сербського уряду і Міністерства освіти, де лідери профспілок передали свої письмові вимоги особисто міністру освіти, науки та технологічного розвитку Срджану Вербичу.

Реагуючи на оголошення профспілки з приводу можливості повного скасування занять у школах, Вербич попередив, що подібні дії є «незаконними і безвідповідальними». Він зауважив, що припиняти заняття в класах абсолютно неприпустимо, і учні мають повне право отримати свої підсумкові позначки за перший семестр.

Міністерство освіти опублікувало заяву, в якій йдеться про те, що часткова або повна відміна занять в класах спостерігалася в 12% шкіл або в 212 з 1768 початкових і середніх школах у всій країні.

У 35% шкіл всі вчителі беруть участь у легально дозволеній формі страйку, скорочуючи тривалість заняття до 30 хвилин, в той час як у більшій частині шкіл навчання здійснюється в нормальному режимі без страйків або скорочень уроків, – йдеться в заяві.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори