Профспілки вчителів Британії оголосили про проведення влітку серії страйків

Профспілки вчителів Британії оголосили про проведення влітку серії страйківДві найбільших профспілки вчителів Великобританії – Національна профспілка вчителів (НПВ) і Національна асоціація шкільних вчителів (Профспілка жінок-вчителів (НАВПЖВ), які разом об’єднують понад 400 тисяч членів, заявили, що сотні тисяч учителів візьмуть участь у низці страйків з приводу оплати праці, пенсійного забезпечення та робочого навантаження.

Розпочнуться страйки на північному заході Англії 27 червня. Передбачено також проведення одноденного загальнонаціонального страйку.
Страйки будуть проводитися після завершення екзаменів у школах і можуть продовжуватися аж до осіннього семестру, допоки міністр освіти Майкл Гоув «не відреагує позитивно на вимоги профспілок».

Профспілки також продовжуватимуть акцію «робота за правилами», яка розпочалася ще у вересні. В її рамках вчителі відмовилися стежити за учнями під час іспитів та наглядати за учнями під час перерв. Крім цього, в квітні і травні профспілки проведуть мітинги.

Акції профспілок відбуваються на знак протесту проти замороження зарплат, збільшення робочого навантаження і підвищення пенсійних внесків.
Міністерство назвало акцію безвідповідальною і закликали керівників навчальних закладів урізати зарплати усіх вчителів, що беруть у ній участь. Уряд найняв юридичну фірму для надання школам консультацій з приводу того, як діяти в умовах акцій протесту.

Прес-секретар Департаменту освіти сказала, що страйки порушать процес навчання учнів. «Ми дуже розчаровані тим, що НПВ і НАВПЖВ вирішили провести страйк, за що проголосувало фактично менше чверті вчителів», зазначила вона. «Акції протесту порушать навчальний процес, створять значні незручності для батьків і зашкодять репутації освітян в очах громадськості в той час, коли наші реформи підвищують стандарти по всій країні».

«Ми вважаємо, що надання школам свободи в питаннях винагороди за гарну роботу є більш справедливим, ніж поточні механізми, які дозволяють переважній більшості вчителів автоматично щорічно отримувати підвищення зарплат. Ми часто проводимо зустрічі з НПВ і НАВПЖВ для обговорення цих проблем, і будемо й надалі це робити».

Генеральний секретар НАВПЖВ Кріс Кітс впевнена: «Настав час міністру прислухатися до проблем вчителів і директорів. Останнім часом з боку міністерства постійно спостерігається тиск на професію педагога. Терпіння вчителів вичерпалося».

Генеральний секретар НПВ Крістін Блоуер заявила, що оскільки не було жодної позитивної реакції від міністра Гоува, спільний страйк неминучий. «Ми вже відкинули нові механізми пенсійного забезпечення та запропоноване дерегулювання оплати праці вчителів. Нападки на заробітну плату і пенсії в поєднанні зі збільшенням робочого навантаження роблять професію вчителя неприйнятним варіантом для багатьох».

Освітянські профспілки у листопаді організували національний страйк, що став частиною масштабного страйку працівників громадського сектору з приводу пенсійного забезпечення у країні.

Генеральний секретар Асоціації вчителів і викладачів Марія Боустед зазначила, що вона розділяє стурбованість НПВ та НАВПЖВ, але члени Асоціації не проявили зацікавленості в участі у страйку.

«Коаліційний уряд аж ніяк не можна назвати другом вчителів... Але наші члени хочуть, щоб ми і надалі намагалися вплинути на нього і продовжували зміцнювати зв'язки з батьками та іншими групами (а не страйкували)», – наголосила вона. «Якщо наші члени офіційно заявлять, що готові взяти участь у акціях протесту, ми, звичайно, на це відреагуємо».

Вона додала, що моральний дух вчителів упав, оскільки працівників шкіл змушують виконувати завдання, які не є продуктивними, а нерідко призначені тільки для інспекторів та для того, щоб довести, що школи досягають позитивних показників.


Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори