Освітяни Києва під Кабміном: НІ урізанню освітньої субвенції на 2018 рік!

1 листопада 2017 року у Києві відбулася багатотисячна мирна громадська акція протесту працівників закладів та установ освіти міста проти урізання Урядом освітньої субвенції на заробітну плату у 2018 році.

Ініціатором пікету стала Київська міська організації Профспілки працівників освіти і науки України. Освітяни колоною пройшли від Майдану Незалежності до Кабінету міністрів України, де й виголошували свої вимоги до влади.

У профспілковій організації столиці зазначають, що у бюджеті 2018 для Києва передбачено лише 2,7 млрд гривень при потребі в 3,9 млрд гривень. Тобто, за словами очільник Київської міської організації Профспілки Олександра Яцуня, Кабінет Міністрів України «урізав» фінансування столичних освітян на 1,2 млрд гривень.

Водночас профспілкова організація попереджує про ризик скорочення приблизно 7 000 педагогів або зменшення заробітної плати й невиплату надбавок за престижність праці, що не лише демотивує працювати, а й ображає честь і гідність столичного учителя.

Заступник Голови Профспілки працівників освіти і науки України Любов Гарбаренко у своєму зверненні до освітян міста підтримала вимоги вчительської громади щодо захисту своїх трудових прав і наголосила, що розвиток освітнього потенціалу потребує від держави повного фінансування та неухильного дотримання законодавства щодо гарантій працівників галузі.

«Освіта – пріоритетна галузь в державі, підкреслила Любов Гарбаренко, – і вона повинна отримувати 100% забезпечення, а не відчувати на собі фінансові експерименти, ігнорування реальних потреб та фактичне обкрадання освітян та молоді, яка навчається!».

Також Заступник Голови Профспілки поінформувала, що президією Федерації профспілок України прийнято рішення про необхідність тиску на владу під час розгляду головного кошторису країни на 2018 рік і проведення всеукраїнської акції протесту 14 листопада. Готовність взяти участь у цій акції підтвердили колеги майже з усіх областей України. А такі освітянські пікети можуть відбуватися паралельно в багатьох регіонах країни.

Загрози проекту державного бюджету 2018 для студенства і вимоги молоді озвучила заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України, голова профкому КНЕУ імені Вадима Гетьмана Ольга Чабанюк. Зокрема, вона підкреслила важливість академічних і соціальних стипендій для молоді, яка здобуває освіту і про необхідність збільшення стипендій студентам пропорційно зростанню прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Адже для країни має бути край важливим втримати молодь тут, а не пишатися і спостерігати за її досягненнями десь за кордоном.

Під час акції протесту відбулася зустріч робочої групи представниками Уряду. Так, з представниками від протестувальників зустрілися перший заступник міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець та заступник міністра Павло Хобзей.

Профспілкові активісти передали резолюцію учасників мітингу та поінформували про вимоги освітян столиці.

У свою чергу заступник міністра Володимир Ковтунець запевнив, що заробітна плата освітян м. Києва у 2018 році не буде меншою, ніж у 2017 році. Окрім того, впродовж наступного року планується підвищення заробітної плати освітян в середньому на 25%.

Також було запропоновано провести круглий стіл щодо фінансування видатків на заробітну плату працівників освіти м. Києва за участю представників профспілкової сторони, органів центральної та місцевої влади.

Водночас, представники Міністерства фінансів України у переговорах зустрічі не брали. Жодних офіційних документів з інформацією щодо джерел фінансування видатків на заробітну плату освітян м. Києва в повному обсязі наразі надано не було.


РЕЗОЛЮЦІЯ

учасників мирної громадської акції протесту

Ми, учасники мирної громадської акції протесту, вимагаємо належного фінансування галузі «Освіта». Обсяги освітньої субвенції з державного бюджету на 2018 рік для м. Києва передбачено в сумі 2,7 млрд грн при необхідній потребі в 3,9 млрд грн. Тобто Кабінет Міністрів України «урізав» фінансування оплати праці столичних освітян на 1,2 млрд грн. За таких обставин існує ризик скорочення 7000 педагогів або зменшення розміру заробітної плати шляхом невиплати надбавок за престижність педагогічної праці та складність і напруженість у роботі.

Цинізм з боку Уряду викликає у працівників закладів освіти масове обурення і протестні настрої. Переконані, що влада повинна забезпечувати людям гідну оплату праці, пенсію, стипендію.

Вимагаємо від Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України:

1. Передбачити видатки на освітню субвенцію для міста Києва в розмірі 3,9 млрд грн для забезпечення виплати заробітної плати освітянам у повному обсязі.

2. Забезпечити розподіл обсягів освітньої субвенції між місцевими бюджетами, з урахуванням коефіцієнта приведення контингенту учнів; коефіцієнта приведення кількості педагогічних ставок у зв’язку з поділом класів на групи при вивченні окремих предметів у ЗНЗ; підвищення розміру посадових окладів за спеціалізацію навчальних закладів; видатків на підвищення заробітної плати працівників освіти у 2018 році.

3. Забезпечити встановлення:

  • посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії в розмірі не менше 3 мінімальних заробітних плат;

  • посадового окладу науково-педагогічного працівника – на 25 % вище окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії.

4. Встановити прожитковий мінімум для працездатної особи не нижче фактичного розміру прожиткового мінімуму в цінах грудня 2017 року з урахуванням його коригування на оновлення наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг та прогнозного рівня інфляції.

5. Забезпечити внесення змін до Кодексу законів про працю України, Закону України «Про оплату праці» щодо виключення з розміру мінімальної заробітної плати доплат, надбавок, премій, винагород та інших виплат.

6. Передбачити обсяги видатків на підготовку кадрів вищими навчальними закладами I-IV рівнів акредитації з урахуванням підвищення рівня мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, сплати комунальних послуг у повному обсязі, прогнозного рівня інфляції.

7. Збільшити обсяги видатків на виплату академічних і соціальних стипендій студентам пропорційно зростанню прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

8. Не допустити передачу фінансування вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації з державного бюджету на місцеві бюджети, зберегти чинний порядок їх фінансування.

У випадку ігнорування справедливих вимог освітян розпочинаємо процедуру входження в колективний трудовий спір.

В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори