Підтримка молодих вчителів – питання міжнародної конференції у Болгарії

27-28 березня 2018 року в Софії відбулася міжнародна конференція «Підтримка молодих вчителів як інструменту для якісної освіти. Залучення в професію, прийом на роботу і підготовка ефективних вчителів у перший рік роботи в освіті».

Форум організований Профспілкою болгарських вчителів SEB і SEP PODKREPA, Європейським комітетом профспілок освіти (ETUCE) за підтримки Міністерства освіти і науки Республіки Болгарія та програми Erasmus + ЄС. Конференція відбувалася у рамках Болгарського головування в Раді Європейського Союзу – 2018.

У міжнародному заході взяли участь представники із 25 країн ЄС, понад 130 учасників – соціальні партнери, профспілкові лідери, викладачі, учителі, політики на місцевому, національному та європейському рівнях.

Учасників конференції вітали Янка Такева – голова Профспілки болгарських вчителів, Красимир Вилчев – міністр освіти і науки Республіки Болгарії, Крістін Бловер – президент ЄКПО, Сара Кік – міжнародний секретар Європейської федерації роботодавців у сфері освіти, Мілена Дамянова – голова Комісії освіти і науки Народних зборів Болгарії, Пламен Димитров – президент Конфедерації незалежних профспілок Болгарії, Димитр Манолов – президент Конфедерації «PODKREPA», мери міст координатори освітянських програм різних рівнів.

Тема підтримки молодих педагогів займає пріоритетне місце у діяльності Профспілки болгарських вчителів, яка уже понад шість років працює над цим питанням, зосереджуючи увагу громадськості шляхом проведення конференцій, внесенням пропозиції до міністерства, уряду та інших установ.

Так, за ініціативою Профспілки та розроблених нею пропозицій, Міністерством вжито заходів щодо стимулювання й залучення випускників до вчительської професії, а також утримання молодих фахівців-вчителів в системі освіти. Молодих фахівців, зокрема підтримують шляхом цілеспрямованого пріоритету та збільшення стартових зарплат, наданням транспортних засобів на робочому місці або орендою житла в населеному пункті за місцем роботи.

Під час конференції усі зацікавлені сторони обговорили актуальні питання європейської освіт, поділилися досвідом, найкращими практиками та ідеями для майбутніх політичних ініціатив щодо підтримки молодих учителів.

Після офіційної частини програми форуму було представлено понад 10 доповідей і звітів щодо підтримки молодих учителів у різних країнах, програмах ЄС, досліджень щодо наставництва, навчання та кар'єри вчителі тощо.

Члени ETUCE з європейських країн поділилися з кращими практиками діяльності у цьому напрямі. Дискусії у робочих групах. найбільше зосереджувалися на проблемах залучення та утримання молодих вчителів; підтримка вчителів, які тільки розпочали свою трудову діяльнсіть; соціальний діалог як спосіб успішно впроваджувати політику, спрямовану на залучення, підготовку ефективних молодих вчителів у сфері освіти тощо.

Український досвід презентувала заступник Голови Профспілки працівників освіти і науки України Любов Гарбаренко. У своєму виступі вона, зокрема наголосила, що молоді педагоги – це інтелектуальний потенціал нації. Вони активні, мобільні й сучасні і це – майбутнє навчальних, науково-дослідних установ, майбутнє галузі освіти, майбутнє профспілки і країни в цілому.

«Серед працюючих членів Профспілки, а їх у нас понад 1 млн. 500 тисяч. – 25% – це молодь до 35 років. Тому, вирішуючи питання захисту соціально-економічних, духовних прав та інтересів молодих педагогічних працівників, в першу чергу, ми використовуємо законодавчу базу країни і наголошуємо на встановлених їм соціальних гарантій та компенсацій»,– сказала заступник Голови Профспілки.

Любов Гарбаренко також зауважила, що профспілкові колективні договори і угоди зорієнтовані на те, щоб розширити можливості додаткових виплат для молодих фахівців, виходячи з можливостей місцевих бюджетів. І в областях намагаються віднаходити можливості для підтримки вчителів. У цій роботі дуже допомагає зацікавленість і активність самих молодих фахівців.

У територіальних організаціях (обласних, районних, міських) створені і результативно працюють формування молодих вчителів: клуби, школи, суспільства. Традиційними вже стали проведення форумів, зльотів, науково-практичних конференцій з проблем молодих педагогів, вшанування вчительських династій у різних куточках України. А цьогоріч Україна запропонувала ЮНЕСКО включити до календаря пам’ятних дат 100-річчя з дня народження українського педагога Василя Сухомлинського, яке відзначатиметеся на високому рівні за участю ЮНЕСКО.

Конференція завершилася прийняттям рекомендацій, які після опрацювання будуть направлені усім членам Європейського комітету профспілок освіти

Організатори висловили сподівання, що цей форум допоможе підняти питання підтримки молодих учителів на вищий рівень. І наголосить на необхідності збереження принципу наступності в професії вчителя, залученні до неї молоді, підготовки ефективних викладачів, які будуть адаптовані до вирішення завдань освітніх реформ та змін у інформаційному середовищі та суспільстві.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори