Охорона праці та роль колдоговору у закладі освіти: зміни в законодавстві

Постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2018 № 134 (далі – постанова № 134) внесено зміни до постанови КМУ від 27.06.2003 № 994 «Про затвердження переліку заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до витрат» (далі – постанова № 994).

Зазначений перелік було затверджено відповідно до статті 19 Закону України «Про охорону праці», якою визначено, що на підприємствах, що утримуються за рахунок бюджету, розмір витрат на охорону праці встановлюється у колективному договорі з урахуванням фінансових можливостей підприємства, установи, організації. Тож під час віднесення понесених витрат до витрат на охорону праці варто керуватися саме переліком, затвердженим постановою № 994.

У зв’язку із зазначеним і згідно із постановою № 134, тепер Перелік має назву «Перелік заходів та засобів з охорони праці» (далі – Перелік).

Забезпечення працівників засобами індивідуального захисту

У пункті 5 Переліку заходів та засобів з охорони праці тепер визначено: «Забезпечення працівників спеціальним одягом, взуттям та засобами індивідуального захисту відповідно до норм, установлених законодавством про охорону праці та колективним договором або угодою (включаючи забезпечення мийними засобами та засобами, що нейтралізують небезпечну дію на організм або шкіру шкідливих речовин, у зв’язку з виконанням робіт, які не виключають можливості забруднення цими речовинами)». 

Раніше було: «відповідно до встановлених норм». Для забезпечення спецодягом та 3І3 працівника необхідно, щоб чинним законодавством про охорону праці та колективним договором було визначено норми. Якщо колдоговір не буде містити норм такого забезпечення, то роботодавець не матиме зобов’язання щодо забезпечення працівника спецодягом та засобами індивідуального захисту. Навіть, якщо до колективного договору вноситимуться зміни або укладатиметься новий колдоговір, то в період розробки та обговорення його проекту роботодавець уникатиме зобов’язання щодо забезпечення працівників засобами індивідуального захисту».

Забезпечення лікувально-профілактичним харчуванням

Аналогічно змінено пункт б Переліку, який на цей час сформульовано так: «Надання працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці, лікувально-профілактичного харчування, молока чи рівноцінних харчових продуктів, а також газованої солоної води, відповідно до норм, встановлених законодавством про охорону праці та колективним договором або угодою».

Для реалізації цього заходу також необхідною умовою є передбачення норм у колективному договорі та законодавстві.

Проведення медичних оглядів

Пункт 7 Переліку містить вимогу щодо проведення «попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов'язкового медичного огляду осіб віком до 21 року».

Зазначений пункт раніше передбачав проведення обов’язкового попереднього, періодичного і позапланового медоглядів зазначених категорій працівників. Тепер уточнено, що саме розуміється під поняттями «попереднього» та «періодичного» медичного огляду, виключено позаплановий медогляд та доповнено обов'язковість щорічного медогляду осіб до 21 року.

Відділ організаційної роботи

Схожі публікації


Догори