Третій Спас – Горіховий або Хлібний

29 серпня українці святкують Третій Спас, який у народі також називають Горіховим. Це останнє з трьох свят циклу: перед ним були ще Маковея (Перший Спас) 14 серпня та Яблучний (Другий Спас) 19 серпня. Це свято ж, називають Горіховим або Хлібним Спасом. Має воно також і християнську назву: день пам’яті Нерукотворного Образа Спасителя.

Народне свято пов’язане з тим, що закінчуються жнива, остаточно приходить осінь і достигає новий врожай горіхів. Також, починають пекти хліб із нового свіжого борошна, тож Спас називають ще Хлібним.

І хліб, і горіхи, освячують у церкві цього дня. Найстаршу жінку в селах, раніше, посилали проводити пробний збір горіхів. Скільки вона принесе — це буде мінімум у плані роботи для решти селян. Менше за неї зібрати горіхів за день вважалося просто соромом.

У народі помічали, що, як цьогоріч гарний врожай горіхів, то з хлібом навпаки не дуже складається. А, на наступний рік, буде навпаки.

На Горіховий Спас майстрували з ліщини спеціальні віники для лазні – сушити їх треба було окремо від інших трав та рослин. Ще нерідко влаштовували на свято ярмарки в містах і селах, де продавали текстиль ручної роботи. Тому, менш поширена, але існувала ще й назва «Спас на полотні» для цього свята.

Поряд із хлібом та горіхами, освячують та подають на стіл: яблука та грушки, мед, питну воду.

Горіхи збирали часто за день до Спаса, щоби встигнути посвятити їх. Успенський піст закінчився, тож можна бенкетувати та влаштовувати пишне застілля. Пекти хліб, робити пироги з грибами, різну солодку випічку з горіхами, медом і яблуками. Заготовляють також горіхову настоянку, яка має лікувальні властивості.

На зиму господині заготовляють настоянку з перетинок горіха. Вона допомагає при застуді і хворобливих суглобах. Також ліки допомагають і при втраті чоловічої сили.

Коли в інші свята працювати не можна, то в це – навпаки не час відмовлятися від праці. Йде збір врожаю, треба збирати горіхи, молоти борошно, пекти хліб, заготовлювати соління на зиму – нема коли відпочивати!

На Горіховий Спас, попри те, що календар показував літо, фактично, наступала осінь, ставало холодно, а птахи вже відлітали в теплі краї.

 

Прикмети та повір’я

Третій Спас – хліба припас.

Третій Спас на полотні, а хлібець на току.

Коли гарний Третій Спас – взимку буде квас.

Багато горіхів на Спас – через рік запасешся хліба про запас.

Третій Спас запитає у вас: чи жнивували, чи в холодку пролежали.

Ластівки відлітають у три рази, у три Спаса.

Журавель до Третього Спасу відлітає.

Якщо журавель відлітає до Третього Спасу, то на Покрову буде морозно, а ні – так і зима зажде.

Післяуспіння прийшло – сонце на осінь пішло.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
1
29 серпня 2019
4 598

Схожі публікації


Догори