VIІI пленум ЦК Профспілки: виконання основних напрямів діяльності

21 листопада 2019 року відбувся VIIІ пленум ЦК Профспілки працівників освіти і науки України. Учать у роботі заходу взяли заступник Міністра освіти і науки України Любомира Мандзій, заступник Голови Федерації професійних спілок України Євген Драп’ятий.

На обговорення було винесено одне головне питання – хід виконання Основних напрямів діяльності Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки.

Відкрив роботу пленуму Голова Профспілки – Георгій Труханов і поінформував про виконання цього основного документу, який скеровує дії галузевої Профспілки на 2016-2020 роки.

Дії ЦК Профспілки у цей період спрямовувалися на фінансове забезпечення трудових і соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки. Для цього були задіяні усі інструменти – від переговорного процесу і засідань десятків робочих груп – до протестних дій. І за останні 4 роки відбулося 16 акцій протесту під стінами Уряду, Парламенту, НКРЄ.

За ці роки фахівцями організації було опрацьовано кілька сотень законопроектів, внесено пропозиції до 375 постанов Кабміну та 305 наказів галузевого Міністерства, розглянуто понад 1000 скарг та заяв від спілчан. Також надавалися численні пропозиції Профспілки до ФПУ, СПО об’єднань профспілок, міністерств та відомств, Уряду та Верховної Ради України.

Серед них основні – це належне фінансування галузі та забезпечення державою гарантій у сфері освіти; безоплатна освіта незалежно від місця проживання учнів; недопущення ліквідації навчальних закладів, особливо у сільській місцевості; забезпечення у повному обсязі видатків на потреби загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів; забезпечення оплати праці на основі ЄТС з установленням базового окладу (ставки) працівника І тарифного розряду на рівні не нижче мінімальної заробітної плати; підвищення престижу праці освітян; підвищення рівня стипендій студентів та учнів ПТНЗ тощо.

Заступниця Міністра освіти і науки України Любомира Мандзій поінформувала пленум про основні аспекти освітянського бюджету та видатки на освіту у 2020 році.

Також вона наголосила, що будь-яка складна ситуація вирішуються за столом переговорів і підкреслила, що на останніх робочих групах спільно з представниками Профспілки вдалося досягти консенсусу у питаннях оплати праці у новому законопроекті про середню освіту і профільний Комітет готовий прислухатися до цих напрацювань.

Під час спілкування з учасниками засідання вона передала чітку позицію Міністерства щодо субвенції на оплату праці освітянами: спочатку повна виплата заробітної плати, 30%-вих надбавок, а потім скеровувати кошти на решту потреб навчально-виховного процесу.

Насамкінець вона наголосила, сьогодні одне з ключових завдань профільного міністерства – повернути довіру до наших учителів і підняти їх статус на державному рівні.

Заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий розповів про діяльність Федерації на сучасному етапі та зупинився на ключових проблемних питаннях – діяльність фондів соціального страхування та непростий діалог із владними інституціями.

Завершуючи роботу Георгій Труханов підкреслив, що забезпечення прав та гарантій освітян та студентської молоді – ключове питання діяльності організації на усіх рівнях. Профспілка розуміє і підтримує якісні зміни в освітньому процесі, але з реальним фінансовим підґрунтям. Лише так реформи будуть успішними і підтримані педагогами. 


Завантажити документ pdsumki-roboti-ck-profsplki_-2016-2019.doc [412 Kb][56] Завантажити Переглянути документ онлайн  

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори