Трійця відкриває дорогу справжньому літу

7 червня 2020 року українці святкують Зішестя Святого Духа, або ж Трійцю – одне з дванадцяти найбільших свят православного люду, присвячених подіям земного життя Ісуса Христа і Богородиці.

Трійця традиційно припадає на п’ятдесятий день після Великодня. День Святої Трійці має інші назви – Зелені свята або П’ятидесятниця. А оскільки П'ятидесятниця в 2020 році в католицькій церкві випадає на 31 травня, то західні християни святкуватимуть день Святої Трійці також 7 червня, тобто в один день з православними.

Трійця як символ оновлення життя

Перше літнє свято цього року – таке ж барвисте і сповнене літніх ароматів, як і завше. Храми, як і завше, незважаючи на особливий, карантинний, період будуть прикрашені  зеленим клечанням: ікони – липовими, кленовими та березовими гілочками, квітами, підлогу вистеляють травою, лепехою.

А люди прикрасять оселі зеленню та поставлять запашні літні букети з польових квітів. Саме ця краса символізує літнє буяння, оновлення життя.

На Трійцю прийнято прикрашати храми і житла зеленню. Молоді дівчата плели вінки з польових квітів і надягали їх на голову.

Наші предки вірили, що свічки, принесені в цей день з церкви, захистять дім і його мешканців від зла і напасті.

На Трійцю влаштовували застілля і запрошували всіх родичів. Після церкви і смачної трапези люди влаштовували народні гуляння.

Вірили, що якщо посвататися на Трійцю і одружитися на Покрову (14 жовтня), то сімейне життя буде довгим і щасливим.

Понеділок після Трійці називається Духовим днем. У цей день, за повір’ями, не можна чіпати землю, копати її, бити палицею, лаятися і рубати дерева. Земля – «іменинниця»

Прикмети на Трійцю

  • Дощ на Трійцю – на сонячне і тепле літо.

  • Після дощу сонячна погода – значить, у цьому сезоні можна очікувати дуже багатого врожаю, особливо зернових культур, ягід та грибів.

  • Сватання цього дня – на вдалий шлюб: у родини будуть гарні діти, в оселі - гармонія, а в серцях – любов один до одного.  Ідеальним вважався варіант, коли сватання відбувається на Трійцю, а весілля – на Покрову.

  • Трави і квіти, зібрані цього дня, – потужний оберіг і ліки від багатьох хвороб. Настоями та відварами з цих рослин люди виліковувалися від багатьох недуг. 

     

Щиро вітаємо усіх освітян зі святом Трійці!

Нехай ці теплі літні дні принесуть до кожної домівки добре здоров’я, радість, натхнення у всіх благих справах!

 

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори