Україна імплементує Декларацію про безпеку шкіл

 


У 2019 році Україна приєдналася до Декларації про безпеку шкіл і стала сотою країною, яка підтримала положення цього документа. З метою реалізації положень Декларації Міністерство освіти і науки України підготувало проєкт Плану заходів з її реалізації і працює над впровадженням підходів до імплементації документа.

Як зазначають у Міністерства освіти і науки України, дуже важливо імплементувати всі принципи та рекомендації Декларації про безпеку шкіл. Наразі разом із партнерами МОН працює над тим, щоб розробити конкретні механізми моніторингу, системи раннього попередження нападів на заклади освіти і підготовки протоколів безпеки для шкіл.

Загалом Декларація містить зобов’язання попереджувати напади на заклади освіти та їх використання у військових цілях у період збройного конфлікту.

Документ також передбачає збереження безпеки в закладах освіти, захист права на освіту та моніторинг порушень прав дітей в умовах збройного конфлікту. Важливим аспектом приєднання до Декларації є відновлення освітньої інфраструктури, забезпечення психологічної роботи з учнями, батьками, вчителями, а також сприяння проведенню навчання з безпеки та охорони здоров'я.

У ЮНІСЕФ наголошують, що життя в умовах конфлікту має руйнівний вплив на психологічне та соціальне благополуччя цілого покоління дітей, які зростають на сході України. Майже 400 тисяч учнів ходять до шкіл, розташованих поблизу лінії розмежування, де обстріли та надзвичайне забруднення мінами загрожують їхньому життю та добробуту. Також в ЮНІСЕФ виразили сподівання, що розпочаті кроки на шляху до розбудови безпечного середовища навколо закладів освіти під час конфлікту будуть втілені у конкретні заходи. Адже кожна дитина має право навчатися у безпеці.

До розроблення та імплементації Плану заходів з реалізації Декларації про безпеку шкіл, крім МОН, долучені співробітники Міністерства оборони, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції, Служби безпеки України та інших державних органів та військово-цивільних адміністрацій на сході України.

Після затвердження Плану заходів МОН спільно з партнерами працюватиме над:

  • розробленням механізмів моніторингу та звітування про атаки на заклади освіти; 

  • оцінкою ризиків із визначенням закладів освіти, які мають більший ризик потрапити під атаку або бути використаними у військових цілях;

  • забезпеченням системи раннього попередження нападів на заклади освіти та підготовки протоколів безпеки для дітей і вчителів;

  • інтеграцією підходів, чутливих до конфлікту, в освітні політики, навчальні програми та посібники.

Довідково.

Декларація про безпеку шкіл була оприлюднена на міжнародній конференції в Осло, яку організував норвезький уряд у травні 2015 року. На сьогодні Декларацію ратифікувало 106 держав. Країни-підписанти Декларації – це держави, на території яких або відсутні військові конфлікти, або має місце збройна агресія. Приєднання України до Декларації 20 листопада символічно співпало з річницею ухвалення Конвенції ООН про права дитини. 


За матеріалами – МОН України 

0
23 листопада 2020
1 421

Схожі публікації


Догори