ООН проголошує 9 вересня Міжнародним днем захисту освіти від нападів

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш привітав одностайне рішення Генеральної Асамблеї ООН щодо проголошення 9 вересня Міжнародним днем захисту освіти від нападів.

Антоніу Гутерріш звернувся із закликом до ЮНЕСКО і ЮНІСЕФ підвищити обізнаність про важке становище мільйонів дітей, які проживають в країнах, зачеплених конфліктами. Резолюцію, яка проголошує цей День, представила Держава Катар і підтримало 62 країни.

«У міру того як світова спільнота бореться за стримування пандемії COVID-19, діти і молодь в зонах конфліктів залишаються в числі найбільш уразливих перед її руйнівними наслідками груп населення», – заявив Генеральний секретар. «Ми повинні забезпечити нашим дітям безпечні умови, в яких вони зможуть отримувати знання і навики, необхідні їм у майбутньому».

День привертає увагу до важкого становища понад 75 мільйонів дітей у віці від 3 до 18 років, які проживають в 35 країнах, зачеплених кризою, а також до нагальної потреби підтримувати цих дітей в отриманні освіти.

Цей День – знак стурбованості у зв’язку з наслідками триваючого насильства для цих дітей та їхньої здатності здобувати освіту. Наслідки подібних ситуацій вимагають особливої уваги, що виходить за рамки потреб учнів, чиї навчальні заклади були тимчасово закриті у зв’язку з пандемією COVID-19.

«Школи повинні залишатися безпечними місцями, вільними від конфліктів і насильства», – заявила Генеральний директор ЮНЕСКО Одре Азула, вітаючи рішення Генеральної Асамблеї. «Від цього залежить наше спільне майбутнє, а також досягнення всіх цілей в області розвитку. У міру того як під час збройних конфліктів все частіше здійснюються напади на навчальні заклади всіх рівнів, проголошення Організацією Об'єднаних Націй Міжнародного дня захисту освіти від нападів є важливим кроком вперед, і ми дякуємо Її Високості шейхі Мозі Бинт Нассер за цю ініціативу і всім державам-членам за підтримку цієї резолюції. Це особливо актуально в контексті пандемії Covid-19, яка продемонструвала цінність шкіл як просторів, що забезпечують захист і благополуччя. ЮНЕСКО сповнена рішучості діяти спільно з усіма партнерами з метою забезпечення права на освіту і перетворення безпечних шкіл в реальність для всіх, скрізь і завжди».

«Оскільки в світі починається планування відкриття шкіл після того, як пандемія COVID-19 вщухне, ми повинні гарантувати, що школи залишаться безпечними місцями для навчання – навіть в країнах, зачеплених конфліктом», – пояснила Виконавчий директор ЮНІСЕФ Генрієтта Форе. «Напади на школи є порушенням принципів гуманності та елементарної порядності. Ми не повинні допустити, щоб ці безглузді напади зруйнували надії і мрії цілого покоління дітей. Ми вдячні Державі Катар за подання резолюції, покликаної забезпечити захист шкіл, а також дітей і вчителів ».

У резолюції Генеральної Асамблеї підтверджується, що уряди несуть основну відповідальність за забезпечення захисту та забезпечення інклюзивної та справедливої якісної освіти на всіх рівнях для всіх учнів, особливо тих, хто перебуває в уразливому становищі.

У резолюції також наголошується на необхідності активізації зусиль і збільшення обсягу фінансування для створення безпечних умов в школах під час надзвичайних гуманітарних ситуацій шляхом прийняття всіх можливих заходів для захисту шкіл, учнів та вчителів від нападів, утримання від дій, що перешкоджають доступу дітей до освіти, а також полегшення доступу до освіти в ситуаціях збройного конфлікту.

ЮНЕСКО і ЮНІСЕФ будуть сприяти щорічному проведенню Дня в тісній співпраці з партнерами в рамках системи Організації Об'єднаних Націй та за її межами.

Працюючи на передових кордонах у країнах з конфліктами, установи Організації Об'єднаних Націй вже давно надають допомогу державам-членам у зміцненні їх потенціалу щодо забезпечення доступу до якісної освіти для всіх в періоди криз.

Проголошуючи Міжнародний день захисту освіти від нападів, ООН чітко заявляє про важливість збереження шкіл в якості просторів, що забезпечують захист і безпеку для учнів і вчителів, а також про необхідність того, щоб освіта залишалося в центрі уваги громадськості. Це залишається пріоритетним завданням, в той час як уряди продовжують боротися з пандемією COVID-19, яка призвела до закриття шкіл для більш ніж 90% учнів у світі.

Її Високість шейха Моза Бинт Нассер, голова Фонду «Освіта понад усе» і поборник Цілей ООН в галузі сталого розвитку, закликала проголосити міжнародний день в рамках Тижня високого рівня сесії Генеральної Асамблеї 2019 року, і її країна очолила цю ініціативу. Вітаючи проголошення Дня, Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй визнав роль шейхи Мози Бинт Нассер у впровадженні цього Дня.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори