США: 26 загиблих внаслідок стрілянини в школі

США: 26 загиблих внаслідок стрілянини в школі«Такого масового вбивства в школах у мирний час не було з випадку стрільби у Технологічному університеті Вірджинії в 2007 році», – говорить Генеральний секретар Інтернаціоналу Освіти Фред Ван Левен, коментуючи стрілянину в школі в місті Ньютаун, штат Коннектикут, США. У результаті нападу загинули двадцять дітей віком від п’яти до десяти років і шість дорослих працівників школи.

Стрілянина відбулася в початковій школі 14 грудня о 9 ранку. Коли директор школи почула постріли, разом зі своїм заступником і шкільним психологом вийшла в коридор і одразу була застрелена вбивцею.

Вчителі школи допомогли дітям заховатися у шафах, щоб захистити їх від нападу. Вчителі були членами місцевого відділення Американської федерації вчителів.

Від імені міжнародної спільноти педагогів і шкільних працівників Ван Левен висловив щирі співчуття американським колегам, батькам і родинам убитих дітей і дорослих. Він також високо оцінив дії «колег з Ньютауну, які в ті жахливі моменти, коли розігралася трагедія, ціною надзвичайних зусиль вивели дітей і працівників у безпечні місця».

«Освітні заклади мають бути безпечними місцями для навчання, в яких дітям створені умови для зростання і розвитку свого потенціалу повною мірою, а не місцями безглуздого насильства, яке обриває молоді життя. Той факт, що вбиті діти були ще зовсім юними, додає трагізму ситуації», – заявив Ван Левен.

Він нагадав, що «у 2009 році Інтернаціонал Освіти закликав міжнародне співтовариство оголосити освітні заклади безпечними місцями з метою гарантування безпеки і охорони шкільних громад у всьому світі, чи то від нападів у районах військових конфліктів, чи від актів насильства з боку фізичних осіб».

«За останні п’ять років ми занадто часто, в багатьох країнах, зіштовхуємося з безглуздими актами насильства щодо студентів, учнів, викладачів, та шкільних працівників. Хоча неможливо попередити усі акти насильства, органи влади в усіх країнах мають вжити заходів з метою обмеження і регулювання доступу громадян до зброї в цілому і, зокрема, забезпечити ефективний контроль за цією зброєю», – наголосив Генеральний секретар Інтернаціоналу.

У цей час у Вашингтоні біля Білого дому відбулася мовчазна акція протесту з вимогою посилити контроль над вільним продажем та використанням зброї.

Кожного року в США десять тисяч людей помирають від застосування зброї, майже три тисячі з них – діти.


Міжнародний відділ ЦК Профспілки

(використано матеріал сайту Інтернаціоналу Освіти)

Схожі публікації


Догори