Профспілка та МОН проти зменшення надбавки педагогам – звернення до голів рад територіальних громад

ЦК Профспілки та Міносвіти звернулися до голів обласних рад, голів міських, селищних, сільських рад територіальних громад спільним листом від 6 травня 2021 року № 1/9-236 та 02-5/344 щодо сприяння ними у забезпеченні трудових прав педагогічних працівників з метою виплати надбавки за престижність праці в повному 30% розмірі та недопущення порушень норм законодавства про встановлення розміру такої надбавки керівником закладу за погодженням з виборним профспілковим органом, адже на сесіях декотрих місцевих рад приймаються рішення про зменшення відсотка надбавки з 30% - 20% до 5% від ставки заробітної плати (посадового окладу).

При цьому зазначено, що у Державному бюджеті на 2021 рік обсяги освітньої субвенції розраховано, виходячи з середнього розміру такої надбавки 25% від ставки заробітної плати вчителя вищої категорії.

Обсяг залишків освітньої субвенції станом на 1 січня 2021 року складав 5,3 млрд грн, а на 1 лютого збільшився до 7,0 млрд грн, на 1 березня становив 6,2 млрд грн, з них 1,6 млрд грн на рахунках обласних бюджетів, 4,6 млрд грн – на рахунках бюджетів територіальних громад та міста Києва.

Станом на 1 квітня залишки освітньої субвенції становили 6 млрд гривень.

У листі наголошено, що при забезпеченні оплати праці педагогічних працівників у повному розмірі у зв’язку з нерівномірністю помісячного розподілу обсягів освітньої субвенції та його недостатністю на певні місяці бюджетного року, особливо на січень-квітень 2021 року, варто використовувати норми статті 115 КЗпП України, згідно з якою заробітна плата виплачується працівникам у строки, встановлені колективним договором, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 № 373 надбавка встановлюється керівником закладу в граничному розмірі 30% посадового окладу (ставки заробітної плати), але не менше 5% у межах фонду оплати праці.

Пунктом 3.4.6 Галузевої угоди на 2016-2020 роки передбачено використання освітньої субвенції за цільовим призначенням, зокрема для виплати надбавок «за престижність педагогічної праці» в максимальних розмірах, недопущення утворення її залишків.

Порядком та умовами надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затвердженими Урядовою постановою від 14.01.2015 № 6, встановлена норма про використання залишків коштів за освітньою субвенцією у наступному році насамперед з урахуванням цільового призначення субвенції – на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників, а також передбачено можливість використання їх на оновлення матеріально-технічної бази закладу.

При цьому статтею 37 закону «Про повну загальну середню освіту» зобов’язання забезпечити утримання та розвиток заснованого закладу освіти, його матеріально-технічної бази на достатньому рівні покладено на засновника закладу (обласну, міську, селищну, сільську раду).

МОН та ЦК Профспілки привертають увагу органів місцевої влади на необхідність дотримання як зазначених вище норм, так і положень пункту 63 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102, згідно з яким оплата праці педагогічних працівників закладів освіти провадиться виходячи із встановлених ставок заробітної плати (посадових окладів), фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат та надбавок.

Відповідно до пункту 68 Інструкції встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

 

Завантажити спільний лист mon_profsplka.pdf [1.5 Mb][647] Завантажити Переглянути документ онлайн  
Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки
Оплата праці

Схожі публікації


Догори