Безпека працівників освіти на робочому місці в умовах карантину

Конституцією України визначено, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави (стаття 3 Конституції України).

Статтею 54 Закону України «Про освіту» педагогічним, науково-педагогічним і науковим працівників, іншим особам, які залучаються до освітнього процесу, гарантується право на безпечні і нешкідливі умови праці.

Забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на власника або уповноважений ним орган (стаття 153 Кодексу законів про працю України).

Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам нормативних актів про охорону праці.

Організацією об’єднаних націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) на позачерговій сесії Глобальної наради з питань освіти на тему: «Освіта після COVID-19» 22 жовтня 2020 прийнято Декларацію, якою передбачено:

  • надавати підтримку всім педагогічним працівникам, консультуючись з їх представниками під час прийняття рішень і забезпечувати їх безпеку і належні умови праці;

  • захищати здоров’я і благополуччя всіх педагогічних працівників, викладачів закладів вищої освіти під час і після пандемії COVID-19, враховуючи особливі потреби вагітних жінок, літніх людей і працівників освіти які мають проблеми із здоров’ям.

Постановою Кабінету Міністрів України від 9.12.2020 № 1236 на території України установлено карантин з 19 грудня 2020 р. до 1 жовтня 2021 р. з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Залежно від епідемічної ситуації на території України в цілому або на території окремих регіонів встановлюється «зелений», «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 та визначаються відповідні обмежувальні заходи, зокрема, у закладах освіти.

На збереження життя та здоров’я учасників освітнього процесу під час проведення занять у закладах загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти в умовах карантину, запровадженого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), спрямована, зокрема, постанова Верховної Ради України від 18 вересня 2020 року № 922-ІХ.

Цією постановою рекомендовано Кабінету Міністрів України здійснити необхідні розрахунки перерозподілу видатків для забезпечення необхідними індивідуальними засобами захисту педагогічних працівників закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти під час освітнього процесу та необхідними технічними засобами для здійснення дистанційного навчання шляхом запровадження нової бюджетної програми «Безпека педагогічних працівників закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти під час пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19)».

З 5 серпня 2021 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 року № 787, якою внесено зміни до постанови КМУ від 9.12.2020 № 1236 в частині організації роботи закладів освіти в умовах погіршення епідемічної ситуації в Україні.

Передбачено, що у разі встановлення на території України або в окремих регіонах «жовтого», «помаранчевого» та «червоного» рівня епідемічної небезпеки забороняється відвідування закладів освіти здобувачами освіти та проведення в закладах освіти масових заходів (вистав, свят, концертів) за участю здобувачів освіти у разі відсутності у більш як 20 відсотків персоналу закладу освіти документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації (пп. 15-1 п. 3 постанови від 9.12.2020 № 1236).

У зв’язку із запровадженням зазначеної норми виникає необхідність для керівників закладів освіти ведення обліку працівників, які отримали повний курс вакцинації, а працівники відповідно мають надати документ, що підтверджує проведення вакцинації.

Якщо в закладі освіти провакцинувалися менше 80 відсотків працівників – у регіонах, де встановлено «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівні епідемічної безпеки такий заклад буде зобов’язаний працювати дистанційно.

Освітній омбудсмен України, коментуючи зазначену ситуацію, пояснює, що як громадянин, він підтримує вакцинацію і вважає, що вакцинуватися мають не лише якнайбільше педагогічних працівників, а всі громадяни загалом.

Провакцинований працівник закладу освіти не лише сам набагато менше ризикує і суттєво краще захищений від важкого перебігу хвороби, але й захищає інших працівників та учнів. Але цей захист не буде достатньо ефективним, якщо не провакцинується належна для створення колективного імунітету кількість працівників.

Разом з тим, освітній омбудсмен наголосив, що вакцинація педагогічних працівників не є обов’язковою як і для всіх інших громадян вона залишається добровільною, й тому керівник закладу освіти не має права обмежувати доступ до роботи у школі вчителя, який не отримав щеплення.
Юридичний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори