Названо найкращого вчителя країни за версією Global Teacher Prize Ukraine

Ювілейна п’ята церемонія нагородження Global Teacher Prize Ukraine з червоною доріжкою та святковим концертом відбулася 2 жовтня 2021 року на Софійській площі у Києві. 

Учитель української мови та літератури Артур Пройдаков із Києва переміг у національній премії. Переможець отримав 300 000 гривень, поїздку на найбільшу освітню подію Global Education and Skills Forum, а також професійний розвиток та підтримку реалізації освітніх проєктів від організатора премії – «Освіторії». 

Артур Пройдаков викладає українську мову та літературу. Під його менторством школярі складають ЗНО на 190+ балів, вже після першого року в університеті знаходять роботу в копірайтингу та закохуються в сучасну українську літературу. Мрія педагога – побудувати культурний міст між людьми з Заходу та Сходу України за допомогою подорожей. Родом з Луганщини, він переконаний, що завдяки стиранню бар’єрів між українцями буде легше протидіяти інформаційній війні.

«Гасло «Вчителі важливі» не є просто хештегом, не є просто реченням чи словосполученням. Це є реалія сучасної України і ці слова повинні бути девізом для кожного освітянина в усій державі. За п’ять років, що є премія, змінилось саме поняття вчитель. Сьогодні вчитель в авангарді всіх змін, які відбуваються в державі…Я впевнений, саме вчителі будуть впливати на те, що в нашій державі будуть відбуватись зміни, якісні та позитивні», – сказав переможець на церемонії нагородження. 

Артур Пройдаков виборов перемогу серед трьох тисяч претендентів з усіх регіонів країни. Також цього року рекордна кількість українців подякували своїм педагогам – 1870 освітян отримали номінації від вдячних учнів та батьків.

«Ми створили величезну спільноту освітян-однодумців. Вчителів Global Teacher Prize Ukraine вже майже 13 тисяч! Лише той учитель, якого поважає суспільство, який має гідні умови праці та право голосу, зможе виховати успішну націю. Саме тому Вчитель – найголовніша точка докладання зусиль, яка надасть Україні найбільшого зросту!», – зазначила засновниця премії, голова громадської спілки «Овіторія» Зоя Литвин.

Для педагогів Донецької та Луганської областей цього року впровадили особливу номінацію – «Вчитель прифронтових територій». Тамара Уманська з міста Кремінна Луганської області отримала спеціальний приз від куратора номінації, письменника Сергія Жадана – освітню подорож, а школам 10 педагогів-фіналістів зі Східних областей компанія Deltahost зробить технологічні подарунки.

Переможцем за результатами голосування українців став Павло Віктор. Він викладає фізику в одеському ліцеї, і став відомим після того, як записав та виклав на YouTube повний курс із фізики з 7-го по 11 клас. За нього проголосували понад 23 тисячі українців. 

Грошову винагороду – спеціальний приз від кураторки премії «Вибір Серцем», телеведучої «1+1» Наталії Мосейчук – отримали Уляна Буцяк та Тетяна Вакулюк. Кожен переможець отримав по 80 тисяч гривень. Загалом фонд премії «Вибір серцем» у 2021 році складає 160 тисяч гривень, – більше, ніж у попередні роки.

У спеціальній номінації «Реалізація мрії вчителя» від агрохолдингу МХП нагороджено вчительку Тетяну Мендусь з Вінницької області: тепер у її рідній школі встановлять новітню STEM-лабораторію. 

Лідер ГО JuniorZ, український телеведучий Олександр Педан винагородив Оксану Юрків, вчительку фізичної культури із Тернопільської області, освітньою подорожжю до Німеччини та грошовим призом.

Найкращий вчитель хімії – кременчужець Сергій Джавахішвілі, він отримав 200 тисяч гривень від Zagoriy Foundation. 

«Майкрософт Україна» та Lenovo Україна винагородили вчителя-новатора: переможницею у цій номінації стала Наталія Власова з Дніпра.

Всесвітній економічний форум у Давосі у 2022-му або іншу освітню подорож відвідає переможниця у номінації «Найкращий вчитель громадянської освіти» Ганна Бут з Мелітополя Запорізької області. Партнером номінації виступає програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку та здійснюється Pact Ukraine.

Ще одна новостворена відзнака для молодих педагогів «Вчитель Незалежності» дісталася Катерині Бігар із Закарпаття. Всеукраїнська молодіжна громадська організація «АЙСЕК в Україні» нагородила пані Катерину професійним стажуванням за кордоном. 

Ім'я цьогорічного переможця, а також переможців чотирьох попередніх років показали під час лазерного шоу на Національній бібліотеці імені В. І. Вернадського. 

У святковий день на честь українських педагогів задзвонили дзвони Святої Софії, а на церемонії для них виступали ONUKA, Руслана, Джамала, Таяна та GoA. 

Кульмінацією стало видовищне оголошення переможця: його ім’я з'явилося під час лазерного шоу на будівлі бібліотеки Вернадського. У цей же день біля сцени відкрилася фотовиставка з архівними фото, присвячена традиції української школи.

 

Переможець премії – Артур Пройдаков

До відома

Мета національної премії Global Teacher Prize Ukraine – підняти престиж учительської професії та привернути увагу суспільства до ролі вчителя. 

Премію підтримують Український культурний фонд, Zagoriy Foundation, агроіндустріальний холдинг «МХП», компанії Microsoft, Lenovo та Deltahost, EdCamp Ukraine та AIESEC в Україні, ГО «Рух Олександра Педана JuniorZ», БФ «Міжнародна організація соціальної справeдливості», Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. 

Інформаційну підтримку здійснюють телеканали «1+1» та «Суспільне:UA». Компанія Deloitte в Україні виступає партнером премії та забезпечує прозорість відбору переможців. 


Фото – Прес-служба Профспілки, Освіторія 

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
globalteacherprizeukraine

Схожі публікації


Догори